Parken

Vriend worden

Huygens' Swaensteyn kan niet zonder de ondersteuning van vrienden en daarom word je als vriend met open armen ontvangen.

Parken

In de gemeente Leidschendam-Voorburg zijn veel mooie parken te vinden. Sommige zijn al heel oud, andere zijn recenter aangelegd. In het ene park is een beeldentuin gemaakt, in een ander park staat de natuur centraal.

Verschillende parken in de gemeente maken van oorsprong deel uit van een buitenplaats. De parken Arentsburg en Hoekenburg, Hofwijck, Middenburg en Vreugd en Rust zijn beschermde rijksmonumenten. De parken zijn openbaar, maar de tuin van Hofwijck is alleen toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang.

Arentsburg-Hoekenburg

In het uiterste puntje van Voorburg-West is park Arentsburg-Hoekenburg te vinden. Op deze plek bevond zich ooit Forum Hadriani, de bekende Romeinse stad. Er woonden ongeveer 1.000 mensen. De eerste bekende tuin van Arentsburg is omstreeks 1685 aangelegd. Het huidige park wordt gekenmerkt door slingerende paden, een (slinger)vijver en een afwisseling van beboste delen met open gras. In het park bevindt zich een tuinmuur, waarvan de oudste delen uit de zeventiende eeuw stammen.

Middenburg - Sonnenburg

Aan het Westeinde in Voorburg ligt Park Middenburg. De buitenplaats Middenburg bestaat uit een huis, een koetshuis en een toegangshek en het omringende park. De tuin aan de overkant, park Sonnenburg, maakt ook deel uit van de buitenplaats.

Hofwijck

Niet ver van park Middenburg, aan het Westeinde, ligt Hofwijck. De tuin van deze buitenplaats is in 2004 gerestaureerd naar het originele ontwerp van Constantijn Huygens uit 1640. Het ontwerp van Huygens is gebaseerd op de architectuurtheorie van Vitruvius. De harmonie van het menselijk lichaam staat hierin centraal.

Bij de beplanting van de tuin is gebruikgemaakt van historische plantsoorten. Er is in totaal een kilometer haag aangelegd en daarnaast zijn er 180 bomen, 9.000 vaste planten en 30.000 bollen aangebracht. Langs de paden en op de eilanden links en rechts van het huis zijn allerlei boomsoorten te vinden. Ook zijn er begroeide priëlen en kruideneilandjes aangelegd.

Vreugd en Rust

Dit park dankt zijn naam aan de historische buitenplaats Vreugd en Rust. De buitenplaats bestaat behalve het park uit een huis en een oranjerie. Tegenwoordig zijn hierin een hotel-restaurant en een brasserie gevestigd. Ook het Juliana en Bernhardpark en het Boerenbos worden tot de buitenplaats Vreugd en Rust gerekend.
De geschiedenis van Vreugd en Rust gaat terug tot de zeventiende eeuw. In het park staan verschillende monumentale bomen en er is een kinderboerderij met een hertenkamp.

Groene as

Vanaf park Vreugd en Rust loopt een groene as tot aan paleis Huis ten Bosch. Het Juliana-Bernhard park en park ’t Loo maken hier deel van uit. In de achttiende eeuw was hier een dierentuin te vinden, aangelegd door stadhouder Willem IV.

Sijtwende

Op de grens tussen Leidschendam en Voorburg ligt sinds 2007 het bijzondere park Sijtwende, dat is aangelegd bovenop de gelijknamige tunnel. Het park bestaat uit twee eilanden: een speeleiland en een stilte-eiland. Op het stilte-eiland is het gemeentelijke Monument voor Vrede en Vrijheid te vinden. Hier vindt op 4 mei de herdenking van oorlogsslachtoffers plaats.

Ook zijn er vijf kunstwerken te bewonderen, die ‘De reis van het leven’ verbeelden. De kunstenaars zijn: Auke de Vries (zonder titel), Piet Warffemius (Bomen), Ton Kalle (De Grote Beer), Armando (Das Rad) en Gjalt Blaauw (Hoorn des overvloeds). Op het speeleiland is een heuvel aangelegd met allerlei speeltoestellen, waaronder een lange glijbaan en een jeu-de-boules plaats. De hoofdingang van het park is aan de Rodelaan.

Groot Zijdepark, park Rusthout en park Prinsenhof

In Leidschendam is naast winkelcentrum Leidsenhage het Groot Zijdepark te vinden. Aan de Noordsingel, tegenover parkeergarage Leidsenhage, ligt natuurpark Rusthout. Een kleine kinderboerderij maakt deel uit van dit park. Helemaal in het noordoosten van Leidschendam ligt het grote park Prinsenhof.