De Vliet

Vriend worden

Huygens' Swaensteyn kan niet zonder de ondersteuning van vrienden en daarom word je als vriend met open armen ontvangen.

Home > Vvv > Natuur- en Recreatiegebieden > De Vliet

De Vliet

De Vliet was in de middeleeuwen een belangrijke verbinding tussen de rivieren de Oude Rijn en de Maas. Tegenwoordig is de Vliet een kanaal dat loopt van Leiden via Voorschoten, Leidschendam-Voorburg, Rijswijk en Delft naar Rotterdam. Het gehele traject wordt meestal aangeduid als het Rijn-Schiekanaal. De Vliet is in september het domein van alles wat vaart. Dan worden de Vlietdagen gehouden die een bezoek dubbel en dwars waard zijn. 

Sluisgebied

Er gebeurt van alles bij de historische sluis in Leidschendam. Het manoeuvreren van de boten door de sluis is een ware attractie. Fietsers stoppen hier voor een verkoelend ijsje, een boodschap of een versnapering op een van de terrasjes. Het (schippers)leven rond de sluis is dynamisch en het bekijken waard.

Historie

De sluis dateert van 1885 en biedt ruimte aan schepen tot 60 meter. Op de plaats van de sluis lag tot halverwege de 17e eeuw een overtoom. De Vliet was hier afgedamd en passagiers van trekschuiten moesten overstappen om hun reis te kunnen vervolgen. Zware goederen moesten worden overgeladen, waarbij als belasting het ‘stapelrecht’ werd geheven.

Maquette

In de hal van het Servicecentrum in Leidschendam is een historische maquette van het Leidschendamse sluisgebied te bewonderen. De maquette toont het gebied omstreeks 1910. Het model heeft een afmeting van circa 1 bij 2 meter en is uitgevoerd op een schaal van 1:220. Het is een product van het Stadsmuseum, in opdracht van de gemeente.

Rondom de Sluis

Bezienswaardigheden rondom de Sluis zijn ondermeer de dorpskerk uit 1653 (de ‘Peperbus’) en de nog in werking zijnde Houtzaagmolen de Salamander.

Leidschendam centrum

Het historische centrum van Leidschendam wordt de komende jaren grondig aangepakt. Het plein rond de sluis wordt ingericht als voetgangersgebied. De auto is hier dan nog maar beperkt welkom. Aan de Sluiskant en op het Sluisplein komen vooral cafés en restaurants met terrassen aan het water. De historische panden worden gerestaureerd.

Rondvaarten Vlietvaart

Vanaf mei vaart een trekschuit van De Vlietvaart in een pendeldienst over de Vliet tussen Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Delft. Tijdens deze vaarten is een gids aanwezig. Er is gelegenheid de prachtige plaatsen Leidschendam, Voorburg, Delft of Den Haag te bezoeken.

Watertoerisme

In het vaarseizoen wordt de Vliet druk bevaren en passeren vele boten Leidschendam-Voorburg. Er zijn zowel in Leidschendam als in Voorburg mogelijkheden om aan te leggen en te overnachten. In Leidschendam aan weerskanten van de sluis. In Voorburg bij de passantenhaven ‘De Oude Haven’ bij de Kerkbrug. Meer informatie over bedieningstijden van de sluis in Leidschendam en varen tussen Den Haag en Voorschoten vind u op de website van de provincie Zuid-Holland of op www.varenzh.nl.