Bezienswaardigheden

Vriend worden

Huygens' Swaensteyn kan niet zonder de ondersteuning van vrienden en daarom word je als vriend met open armen ontvangen.

Home > Vvv > Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden

Molens

In Leidschendam-Voorburg staan maar liefst vijf molens, waaronder een achtkante poldermolen en één van de laatste zeven overgebleven houtzaagmolens van Nederland. In het buitengebied is een Molendriegang te bewonderen.

 

Molen De Vlieger

Molen De Vlieger in Voorburg is in 1621 gebouwd als poldermolen. Water malen kan de molen nog steeds, maar tegenwoordig is ze vooral in gebruik als museum. Binnenin de molen is te zien hoe deze werkt en hoe een molenaarsfamilie omstreeks 1900 woonde en leefde.

 

Houtzaagmolen De Salamander

Houtzaagmolen De Salamander in Leidschendam werd rond 1777 opgericht in de omgeving van de dam aan de Vliet. De Salamander is een achtkantige bovenkruier met stelling, geplaatst op een zaaghuis. De molen functioneerde tot 1953 en raakte daarna ernstig in verval. Tussen 1989 en 1995 is de molen opnieuw opgebouwd op een nieuw stuk grond in het oude balkengat aan de Vliet. In de molen worden regelmatig zaagdemonstraties gegeven. Bezoekers zijn welkom op woensdag- en zaterdagmiddag.

 

Molendriegang

Langs de Stompwijkseweg in Leidschendam staan drie molens schuin op een rij. Een uniek overblijfsel van de twintig molens die rond 1800 verschillende plassen drooglegden. Doordat er veel veen werd gebaggerd in dit gebied, kreeg water de overhand. De molens pompten het overtollige water weg. De drie molens liggen aan de oostzijde van de Vliet op slechts enkele minuten fietsen vanaf de Sluis. De molens zijn eigendom van de provincie Zuid-Holland en worden bewoond door particulieren. De molens zijn daarom niet te bezichtigen.


Tropische Vlindertuin

Aan de Veursestraatweg in Leidschendam is een tropische Vlindertuin gevestigd. Zodra je de vlindertuin binnenstapt, komt de warme, vochtige lucht en de geur van kleurige bloemen je tegemoet. Er zijn meer dan 500 verschillende vlinders te zien in dit stukje paradijs aan de Vliet. Ook de bloeiende bloemen en planten zijn de moeite van een bezoek waard.


Buitenplaatsen

Leidschendam-Voorburg heeft een rijke historie op het gebied van buitenplaatsen. De Vliet was een belangrijke ader waarlangs buitenplaatsen zich vooral in de zeventiende eeuw ontwikkelden. Bestaande boerenhoeves of kastelen zoals De Loo, De Binckhorst, De Werve en Leeuwensteyn werden verbouwd tot ware lusthoven met daarin een tuinmanswoning, koetshuis en theekoepel, maar ook met boomgaarden schuren, stallen en een moestuin.
Veel buitenplaatsen bestaan (op onderdelen) nog steeds. Sommige zijn duidelijk herkenbaar als buitenplaats, maar andere zijn opgenomen in verstedelijkt gebied. Buitenplaatsen die nu nog bestaan zijn bijvoorbeeld Arentsburgh en Hoekenburg in Voorburg en Rozenrust in Leidschendam. Andere voorbeelden zijn Hofwijck, Vliet en Burgh, Vreugd en Rust, In de Wereldt is veel Gevaer, Eemwijk, Woelwijk en Leeuwenbergh (tegenwoordig bekend als Huize Dorrepaal). Van de buitenplaats Rusthof bestaan alleen nog de oranjerie en de stal van de boerderij.

De buitenplaatsen en landgoederen zijn van historische, landschappelijke, ecologische en recreatieve waarde. Waar mogelijk stimuleert de gemeente eigenaren om hier zorgvuldig mee om te gaan en het gebied open te stellen voor bezoekers. Verschillende buitenplaatsen zijn echter particulier bewoond en normaal gesproken niet toegankelijk voor publiek.

 

Musea

In de gemeente Leidschendam-Voorburg zijn verschillende musea te vinden. Huygens’ Hofwijck en Huygens' Swaensteyn zijn de bekendste.

 

Huygens’ Hofwijck

Hofwijck is de voormalige buitenplaats van Constantijn Huygens (1596-1687). Deze fascinerende en veelzijdige man was raadsheer van de stadhouders van Oranje. In zijn vrije tijd was hij een kundig beoefenaar van kunst en wetenschap. Op Hofwijck kunt u leven en werk van Huygens bewonderen. De tuin van de buitenplaats is gereconstrueerd naar het origineel uit 1640.


Huygens' Swaensteyn

Kunst en cultuur aan de Vliet. Het museum beheert en presenteert het culturele erfgoed van de gemeente, vanaf de Romeinen tot aan de hedendaagse kunst, op een begrijpelijke en aansprekende manier. Er zijn speciale kamers gewijd aan de Romeinen en Prinses Marianne.


Stadsbakens

Stadsbakens zijn informatieve buitenobjecten die historische gebeurtenissen in de gemeente markeren en tot leven brengen. De bakens vallen onder de collectie van Museum Swaensteyn.

Stadsbaken Vlaardingen Cultuur
Stadsbaken Corbulo
Stadsbaken Driemolengang
Stadsbaken Wilsveen
Stadsbaken De Vliet
Stadsbaken Constantijn en Christiaan Huygens
Stadsbaken Forum Hadriani
Stadsbaken Lien
Stadsbaken De Blauwe Tram
Stadsbaken Neherlab
Stadsbaken Beatbands


Maquette sluisgebied

In de hal van het Servicecentrum in Leidschendam is een historische maquette van het Leidschendamse sluisgebied te bewonderen. De maquette toont het gebied omstreeks 1910. Het model heeft een afmeting van circa 1 bij 2 meter en is uitgevoerd op een schaal van 1:220. Het is een product van het Stadsmuseum, in opdracht van de gemeente.


Dorpskerk Leidschendam

In het midden van de zeventiende eeuw werd de Dorpskerk aan de oostkant van de Vliet gebouwd naar ontwerp van de Leidse stadsmeestertimmerman Arent van 's-Gravensande. Het is een opvallende, achtzijdige koepelkerk. Na een brand in 1693 werd ze herbouwd. In 1865 werd de koepel door het huidige dak vervangen.

 

Petrus- en Pauluskerk Leidschendam

Rond 1880 kwam ook deneogotische rooms-katholieke Petrus- en Pauluskerk gebouwd aan de westzijde van de Vliet. Tot circa 1960 waren de beide religies, gereformeerd en katholiek, strikt gescheiden.

 

Oude Kerk Voorburg

De Oude of Martinikerk in Voorburg is één van de drie wijkkerken van de Protestantse Gemeente Voorburg en behoort tot de Protestantse Kerk Nederland. Het is het oudste kerkgebouw (circa 1200) in Voorburg. Het Marianne-orgel werd geschonken door Prinses Marianne, die van 1848 tot haar overlijden in 1883 op de buitenplaats Rusthof in Voorburg woonde. Zij was de voormalige echtgenote van Albert van Pruisen. Zij financierde ook de bouw van de pastorie.

 

St. Martinus Voorburg

De kerk werd gebouwd tussen 1891 en 1893. Architect Evert Margry ontwierp een driebeukige kruiskerk in neogotische stijl. Omdat Margry in 1891 overleed werd de kerk afgebouwd door zijn broer Albert Margry.
De kerk is tot op heden in gebruik bij de parochie "Sint-Maarten". De Sint-Martinuskerk heeft een nieuwe orgel van de firma Content uit Ermelo dat op 15 januari 2013 officieel in gebruik is genomen. Op die dag heeft de kerk zijn deuren weer geopend na een ingrijpende verbouwing die drie jaar heeft geduurd. Het gebouw is een rijksmonument.

 

Franse Kerk Voorburg

De Franse kerk (Église Française) in Voorburg is in 1726 gesticht door hugenoten. Het kerkje ligt in het oude centrum van Voorburg. Sinds 1926 vinden er geen Franstalige diensten meer plaats; het is nu in handen van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt. Het gebouw is een rijksmonument.

 

Voormalig O.L.V. ten Hemelopneming kerk Voorburg

De 'Onze Lieve Vrouw Hemelvaart' KERK (sinds 1950 Onze Lieve Vrouw Ten Hemelopneming) van het type zaalkerk is in 1924-1925 naar ontwerp van de Rotterdamse architect P.G. Buskens met de stilistische kenmerken van de Nieuwe Haagse School.

 

Fonteinkerk Voorburg

De met 2 torens moderne gereformeerde Fonteinkerk uit 1958 van architect G.W. van Essen. De kerk op de Fonteijnenburghlaan 1, is een gebouw van de Protestantse Gemeente te Voorburg en tot 1-1-2015 van de wijkgemeente "De Open Hof". Het kerkgebouw is sinds september 2014 niet meer in gebruik en staat te koop.

 

Rooms-Katholieke kerk Verrezen Christus

De moderne RK kerk Verrezen Christus uit 1963 van architect J.A.L. van Poppel. Destijds vierde en laatste tot stand gekomen r.-k. kerk in Voorburg, gebouwd vanwege de verwachte bevolkingsgroei onder de katholieken in Voorburg-West.


Toeristische attracties en theaters

Naast de vele bezienswaardigheden zijn er ook toeristische attracties die een bezoek waard zijn, zoals Drievliet, Theater Ludens, Het Veur theater en Theatergroep Voorburg.