Voorburg Sculptuur Activiteiten

Voorburg Sculptuur 2018

Voorburg Sculptuur 2018

Home > Voorburg Sculptuur Activiteiten

Voorburg Sculptuur Activiteiten

Voorburg Sculptuur 2018

Een zomers evenement

Het op 21 juni geopende evenement Voorburg Sculptuur slaat aan. Al in de eerste week van de expositie ontvingen Museum Swaensteyn en Huygens’ Hofwijck een flinke stroom bezoekers. Het mooie weer werkt natuurlijk mee, want een deel van de tentoonstelling speelt zich af in de open lucht, namelijk de tuin van Huygens’ Hofwijck en de Voorburgse parken. Daartussen ligt Museum Swaensteyn, dat speciaal voor dit evenement de gehele benedenverdieping heeft ontruimd. Gedurende de tentoonstelling zijn er verschillende activiteiten voor jong en oud.

Sprankelend ensemble
De acht hedendaagse kunstenaars die werk tonen in Museum Swaensteyn laten zien hoe gevarieerd beeldhouwkunst kan zijn. De monumentale naaldviltinstallatie van Anna J. van Stuijvenberg vult als ware met een boom bijna een gehele zaal, terwijl de uit natuurlijke materialen samengestelde werken van Marian Meerbeek juist heel fragiel ogen. De klassieke bronzen beelden van Guido Sprenkels staan in spannend contrast met de speelse inventies van Frans Kokshoorn. De wonderlijke fantasiewereld die Tilly Egberts creëert vinden hun tegenpool in de heldere, technische hoogstaande objecten die Ming Hou Chen vervaardigt uit massief optisch glas. Tineke Nusink imponeert met haar bedrieglijk naturalistische hond in brons, terwijl Desi Goudman laat zien dat een fascinatie om nieuwe technieken te ontdekken tot een boeiend en gevarieerd oeuvre kan leiden.

Een beeldentuin op Hofwijck
Voor het eerst in haar recente geschiedenis is de tuin van Huygens’ Hofwijck ingericht als beeldentuin. De monumentale marmeren sculpturen van Eppe de Haan kenmerken zich door een concentratie op het menselijk lichaam. Een passender thema lijkt moeilijk denkbaar: Constantijn Huygens ontwierp zijn tuin immers in de vorm van het menselijk lichaam. In het huis staat kleiner werk van De Haan opgesteld.

Wandelen langs een lint van beelden
Voorburg is rijk aan beeldhouwkunst. De openbare ruimte wordt verfraaid door vele tientallen beelden. Die beelden in de openbare ruimte maken bij deze eerste editie van Voorburg Sculptuur integraal deel uit van het evenement. In samenwerking met de stichting Mooi Voorburg is een nieuwe wandeling langs de beelden gemaakt, die vanuit het Huygenskwartier Voorburg door park Vreugd en Rust en de iets verderop liggende parken voert. Bezoekers aan de tentoonstelling krijgen deze wandelroute gratis mee.

Voorburg Sculptuur duurt tot en met 26 augustus. Het evenement werd mede mogelijk gemaakt door Van der Feltz Advocaten en Fonds 1818.


Activiteiten rondom Voorburg Sculptuur
Tijdens de tentoonstelling worden er in de zomervakantie verschillende activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Tijdens de Modeltekenen workshop van Annemieke Fierinck op zaterdag 21 juli staan de beelden van Eppe de Haan in de tuin van Hofwijck centraal. De workshop is van 14.00-15.30 uur, is voor 16-plussers en is gratis i.c.m. een toegangsticket tot de tentoonstelling. Opgeven kan via educatie@hofwijck.nl.
Op woensdag 25 juli, 8 augustus en 22 augustus is er een gratis instaprondleiding langs de beelden van Eppe de Haan van 14.00-14.30 uur, meld u hiervoor aan de kassa van het museum.

Op zondag 5 augustus is er in Museum Swaensteyn een workshop voor ouder en kind waarbij beide een eigen werk maken naar aanleiding van de sculpturen van Frans Kokshoorn. De workshop is van 14.00-15.30 uur en is gratis i.c.m. een toegangsticket tot de tentoonstelling. Opgeven kan via educatie@swaensteyn.nl.
Op woensdag 1 augustus en 15 augustus is er een gratis instaprondleiding van 14.00-14.30 uur langs de sculpturen in Museum Swaensteyn.
Voor kinderen is er een speciale speurtocht ontwikkeld, deze speurtocht is gratis af te halen aan de kassa van beide musea. Zelf met een groepje, schoolklas of opvang genieten van Voorburg Sculptuur? Ga dan aan de slag met de Beeldenroute, samen met een educatief medewerker bespreek je enkele sculpturen die in het Huygenskwartier in de buitenruimte staan en maak je verschillende opdrachten. Een creatieve route voor kinderen van 10 t/m 14 jaar, te reserveren via educatie@swaensteyn.nl

Bijschrift bij afbeelding

Eppe de Haan, Sognatore (Dromer)

[Foto Charles Groeneveld]

Bijschrift bij afbeelding

Frans Kokshoorn, De Muze

Voor redacties

Voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Karlien Ritter, Hoofd Museale Zaken Museum Swaensteyn en Huygens’ Hofwijck, 070 386 1673 of karlien.ritter@swaensteyn.nl of met Femke Overdijk, conservator van de tentoonstelling 070 386 1673 of via femke.overdijk@swaensteyn.nl

 

Persbericht, Voorburg 15 juli 2018