Voorburg Sculptuur 2018

Vriend worden

Huygens' Swaensteyn kan niet zonder de ondersteuning van vrienden en daarom word je als vriend met open armen ontvangen.

Home > Voorburg Sculptuur 2018

Voorburg Sculptuur 2018

Voorburg Sculptuur 2018

Zomerexpositie in Museum Swaensteyn & Huygens’ Hofwijck

Op 21 juni opent in Museum Swaensteyn en Huygens’ Hofwijck de zomerexpositie ‘Voorburg Sculptuur 2018’. Gedurende twee maanden is het beeldhouwkunst wat de klok slaat in het historische centrum van Voorburg. In Museum Swaensteyn tonen negen kunstenaars recent werk, in de tuin en het huis  van Huygens’ Hofwijck plaatst beeldhouwer Eppe de Haan monumentale marmeren beelden. Daarnaast voert een nieuwe wandelroute langs de beeldhouwkunst in het Huygenskwartier Voorburg en Park Vreugd en Rust.
 

Spannend ensemble in Museum Swaensteyn

De expositie in Museum Swaensteyn toont hoe gevarieerd beeldhouwkunst kan zijn. De negen kunstenaars die recent werk tonen zijn allen op een volstrekt verschillende manier aan het werk. Daardoor ontstaat een sprankelend ensemble, dat zeer gevarieerd is in thematiek, materiaal en formaat. Lokale kunstenaars die exposeren zijn Tilly Egberts, Ming Hou Chen, Frans Kokshoorn en Guido Sprenkels. Van buiten Leidschendam-Voorburg komen Joop van Egmond, Desi Goudman, Marian Meerbeek, Tineke Nusink en Anna J. van Stuijvenberg.  
 

Een beeldentuin op Hofwijck

Voor het eerst in haar geschiedenis zal de tuin van Huygens’ Hofwijck worden ingericht als beeldentuin. De monumentale marmeren sculpturen van Eppe de Haan kenmerken zich door een concentratie op het menselijk lichaam. Een passender thema lijkt moeilijk denkbaar: Constantijn Huygens ontwierp zijn tuin immers in de vorm van het menselijk lichaam. In het huis wordt een presentatie ingericht over het werk van de kunstenaar.
 

Wandelen langs een lint van beelden

Voorburg is rijk aan beeldhouwkunst. Niet alleen bezit Museum Swaensteyn een omvangrijke en gevarieerde collectie sculpturen van lokale en regionale kunstenaars, ook de openbare ruimte wordt verfraaid door vele tientallen beelden. Dit is het resultaat van het gemeentelijk beleid om lokale beeldhouwers te steunen door hen opdrachten voor sculpturen in de buitenruimte te verlenen. Die beelden in de openbare ruimte maken bij deze eerste editie integraal deel uit van het project. In samenwerking met de stichting ‘Mooi Voorburg’ is een nieuwe wandeling langs de beelden gemaakt, die ook door de binnenkort te openen beeldentuin in park Vreugd en Rust voert. Bezoekers aan de tentoonstelling krijgen deze wandelroute gratis mee.

De tentoonstellingen zijn voor het publiek geopend vanaf 23 juni t/m 26 augustus.

Bijschrift bij afbeelding
Eppe de Haan in zijn atelier in Pietrasanta, Italië
[Foto Sebastiano Leta]

Voor redacties

Voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Femke Overdijk, conservator van de tentoonstelling 070 386 1673 of via femke.overdijk@swaensteyn.nl of met Peter van der Ploeg, directeur Museum Swaensteyn & Huygens’ Hofwijck, 06 4861 1147 of via peter.vanderploeg@hofwijck.nl

 

Persbericht, 31 mei 2018 Voorburg