Trio 'I Tre Canneti'

Open Monumentendag 2019 & Huygensfestival

Museum Swaensteyn is gevestigd in het voormalig Notariskantoor, gebouwd in de elegante en symmetrische Lodewijk 16de stijl. Sinds 1968 huist hier het museum, voor de bezoekers een plek waar men met plezier de vaste collectie, zoals de Romeinenzaal of de Prinses Marianne kamer, en de tijdelijke tentoonstellingen kan bezichtigen.

Home > Trio 'I Tre Canneti'

Trio 'I Tre Canneti'

Trio ‘I Tre Canneti’ (biografie)

‘I Tre Canneti ‘ (de drie rieten) bestaat sinds 2014. De drie spelers kenden elkaar uit andere ensembles en besloten samen het repertoire, dat geschreven is voor deze combinatie van hobo, klarinet en fagot, te gaan verkennen. Bij deze houtblazers wordt de toon gevormd door het in trilling brengen (door te blazen) van een enkel riet (bij de klarinet) of een dubbelriet (bij de hobo en de fagot). De klank van deze combinatie is heel eigen, en samen hebben de instrumenten een groot toonhoogtebereik.

In de overgangstijd van de 19de naar de 20ste eeuw waren er belangrijke technische verbeteringen aan de instrumenten, waardoor de spelers gemakkelijker en virtuozer gingen spelen. Vooral de Franse componisten waren van de nieuwe mogelijkheden gecharmeerd en waardeerden de lichtvoetigheid en sonoriteit van de ‘rietklank’. Parijs was in de eerste helft van de 20ste eeuw een broedplaats voor veel muziek voor onze combinatie, in het Frans ‘trio d’anches’ (anche is het riet). En daar profiteert ‘I Tre Canneti’ nog steeds van!

Samenstelling

Jan Jakob Mooij (hobo) begon al vroeg met hobo spelen en was tijdens zijn geneeskunde studie en later tijdens zijn specialisatie als neurochirurg actief in diverse (studenten-)orkesten (Bragi, NSO, De Harmonie) en kamermuziek groepen. Zijn hele arbeidzame leven is hij actief in de muziek. Na zijn pensioen behaalde hij het Bachelor diploma Hobo aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij heeft een lespraktijk in Glimmen, speelt in diverse ensembles en dus in het trio ‘I Tre Canneti’.

Fred Ruoff (klarinet) is ook vroeg begonnen met klarinet spelen. In Leiden was hij een graag geziene solist in het studentenorkest Sempre Crescendo, waar hij met veel humor het concertino van Herman Strategier vertolkte in 1978. Samen met Nicole Freling speelde hij in Sempre. Naast zijn studie biologie in Leiden heeft hij in 1985 de opleiding voor uitvoerend musicus aan het Arnhems conservatorium afgerond. Hij gaf klarinetles, maakte deel uit van diverse ensembles, waaronder het blazersensemble Oktopus en het trio Alpaca, en treedt regelmatig op met kamermuziek. Hij start zijn eigen bedrijf als auditor.

Nicole Freling (fagot) is in haar studententijd in Leiden begonnen met fagot spelen. Zij heeft naast de geneeskunde studie en haar opleiding tot radioloog altijd tijd vrij kunnen maken voor de muziek. Zo heeft ze gesoleerd in het fagotconcert van Mozart en heeft ze met een klarinet/fagot/piano-trio in de Kleine Zaal van het Concertgebouw opgetreden tijdens de festiviteiten rond het 75 jaar bestaan van de Vrienden van het Concertgebouw. Zij speelt nu eerste fagot in het Amsterdamse orkest Con Brio, en daarnaast in diverse kamermuziek ensembles, waaronder in ‘I Tre Canneti’.

Repertoire

Het repertoire bestaat uit originele composities voor rietentrio en enkele succesvolle bewerkingen:

Ludwig van Beethoven (1770-1827)

Charles Koechlin (1867-1950)

Jacques Ibert (1890-1962)

Darius Milhaud (1892–1974)

Alexandre Tansman (1897-1986)

Albert Moeschinger (1897-1985)

Georges Auric (1899-1983)

Henri Tomasi (1901-1971)

Alec Wilder (1907-1980)

Rudolf Escher (1912-1980)

Désiré Dondeyne (1921–2015)

Miklós Kocsár (1933)

Jan Jakob Mooij (arr.)

Het programma is een keuze uit nieuw en eerder uitgevoerd repertoire. Bij gelegenheid zijn solostukken en duo’s, die aansluiten bij het gekozen programma te horen. Een toelichting is onderdeel van het concertprogramma.

I Tre Canneti, © 2019