Open Monumentendag 2019

Rijk in Eenvoud - Albert van Essen

Rijk in Eenvoud

Albert van Essen & Aad de Heij: Architectuur in Voorburg

Home > Open Monumentendag 2019
14 september
15 september

Open Monumentendag 2019

Open Monumentendag 2019 & Huygensfestival

Museum Swaensteyn is gevestigd in het voormalig Notariskantoor, gebouwd in de elegante en symmetrische Lodewijk 16de stijl. Sinds 1968 huist hier het museum, voor de bezoekers een plek waar men met plezier de vaste collectie, zoals de Romeinenzaal of de Prinses Marianne kamer, en de tijdelijke tentoonstellingen kan bezichtigen.

Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 14 september is het museum geopend van 10.00-17.00 uur en is het museum geheel gratis te bezoeken. Geniet van de tentoonstelling van Terra Viva, de kunstenaarsvereniging die met eigen werk reageert op kunstwerken uit de vaste collectie van het museum. Met bijzondere werken, zoals een hemelbed in de Mariannekamer, kunstzinnige aureolen rondom de beelden van Termote en een visuele presentatie van het  liggende jongetje van Mauve.

Herkenbaar zijn de ontwerpen, schetsen en uitwerkingen van architect Albert van Essen in de tentoonstelling “Rijk in Eenvoud”. Net als zijn geestverwanten van de Nieuwe Haagse School streefde de Voorburgse architect Van Essen (1890-1967) het ideaalbeeld van totaalkunst na. Dat heeft geleid tot een reeks cultuurhistorisch waardevolle landhuizen, openbare gebouwen en plekken van plezier in Voorburg, Wassenaar, Den Haag en andere delen van het land. Architect Ernst Manger heeft een boek gemaakt over deze bijzondere man en zal van 11.30-12.15 uur een lezing geven over Albert van Essen en zijn werk. 

Geniet van muziek tijdens het Huygensfestival in Museum Swaensteyn. Het trio ‘I Tre Canneti ‘ (de drie rieten), bestaande uit Jan Jakob Mooij (hobo), Fred Ruoff (klarinet) en Nicole Freling (fagot), zal tussen 14.00-14.30 een  reportoire spelen dat bestaat uit originele composities voor rietentrio en enkele succesvolle bewerkingen van o.a. Ludwig van Beethoven, Charles Koechlin, Alexandra Tansman en Alec Wilder. Tussen 14.45-15.15 geeft Leonardo Vaillante een pianoconcert op de Prinses Mariannevleugel samen met violiste Xiangji Zeng in de Notariszaal.