Tentoonstelling Frans Kokshoorn. Een leven, een oeuvre

Frans Kokshoorn

Een leven, een oeuvre

23 april – 27 november

Home > Tentoonstelling Frans Kokshoorn. Een leven, een oeuvre

Tentoonstelling Frans Kokshoorn. Een leven, een oeuvre

Vanaf zaterdag 23 april is de tentoonstelling Frans Kokshoorn. Een leven, een oeuvre te zien in Huygens’ Swaensteyn. De overzichtstentoonstelling van de Voorburgse kunstenaar Frans Kokshoorn toont kunstwerken van verschillende materialen en onderwerpen uit zijn gehele oeuvre, maar ook oude foto’s, werkschetsen en filmpjes van de kunstenaar in zijn atelier. Maak daarnaast een wandeling met de beeldenroute langs de werken van Kokshoorn in de buitenruimte. De tentoonstelling is te zien t/m 30 oktober 2022. 

Voorburgse kunstenaar
De beeldhouwer Frans Kokshoorn werd geboren in Voorburg in 1947 en woonde en werkte het grootste deel van zijn leven in de Kerkstraat. Tijdens de overzichtstentoonstelling Frans Kokshoorn. Een leven, een oeuvre zijn sculpturen te zien uit verschillende periodes. Van het vroege academische werk en de eerste gipsen beelden uit de jaren ’70, tot de laatste serie beelden die Frans maakte in 2021, vlak voor zijn dood. Daarnaast worden voor het eerst ook oude foto’s, werkschetsen en voorstudies uit zijn nalatenschap getoond.
Het werk van Frans Kokshoorn is figuratief abstract en voor zijn beelden werd hij geïnspireerd door het menselijk lichaam, beweging en architectuur. Van zijn menselijke figuren gaat vaak een bepaalde mate van anonimiteit uit, omdat Frans figuren weergaf zonder een duidelijk gezicht. Daarnaast vervaardigde hij ook puur abstract werk. Frans gebruikte uiteenlopende materialen, zoals brons, glas, hout, gips en steen en combineerde deze materialen ook vaak in één beeld. Al dan niet in samenwerking met glaskunstenaar Ming Hou Chen.

Beeldenroute Voorburg
Frans maakte ook tal van beelden voor de openbare ruimte, die op veel plekken in Voorburg te zien zijn, zoals het beeld De Dorpswacht (2010), aan het begin van de Franse Kerkstraat. Deze zittende figuur verwelkomt bezoekers naar het Huygenskwartier Voorburg. Het beeld Singing in the Rain (1995), de fietser op de Prins Bernhardlaan, is een bekend en geliefd beeld van Kokshoorn. Met de speciaal voor deze tentoonstelling gemaakte beeldenroute, zijn alle openbare sculpturen van deze gerenommeerde Voorburgse beeldhouwer te vinden.

De tentoonstelling is te bezoeken van 23 april t/m 30 oktober 2022. Huygens’ Swaensteyn is geopend van woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur.


Over Huygens’ Swaensteyn
Huygens’ Swaensteyn is hét huis voor de kunst en cultuur aan de Vliet. Het museum is gevestigd in het Notarishuis in de Herenstraat, een van de oudste gebouwen in het aantrekkelijke en historische Huygenskwartier in Voorburg. Het museum presenteert tijdelijke tentoonstellingen én een permanente opstelling. Daarin is aandacht voor de Romeinen en Forum Hadriani, voor  het bijzondere leven van Prinses Marianne en voor de mooie collectie schilderijen en sculpturen. Sinds 1 januari 2022 vormt Huygens’ Swaensteyn samen met Huygens’ Hofwijck  één museale organisatie onder de naam Stichting Huygensmuseum. Zie voor meer informatie www.swaensteyn.nl

Noot voor de reactie
Foto 1: Glaskunstenaar Ming Hou Chen en zoon Marijn Kokshoorn bij de opening van de tentoonstelling Frans Kokshoorn. Een leven, een oeuvre
Foto 2: Tentoonstelling Frans Kokshoorn. Een leven, een oeuvre
Meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Karlien Ritter, hoofd museale zaken Huygens’ Hofwijck & Huygens’ Swaensteyn musealezaken@huygensmuseum.nl (06 187 198 09)

Persbericht, 22 april 2022