Frans Kokshoorn

Home > Wat is er te zien > Geweest > Frans Kokshoorn

Frans Kokshoorn

Een leven, een oeuvre

23 april – 27 november

De beeldhouwer Frans Kokshoorn werd geboren in Voorburg in 1947 en woonde en werkte het grootste deel van zijn leven in de Kerkstraat. Tijdens de overzichtstentoonstelling Frans Kokshoorn. Een leven, een oeuvre zijn sculpturen te zien uit verschillende periodes. Van het vroege academische werk en de eerste gipsen beelden uit de jaren ’70, tot de laatste serie beelden die Frans maakte in 2021, vlak voor zijn dood. Daarnaast worden voor het eerst ook oude foto’s, werkschetsen en voorstudies uit zijn nalatenschap getoond.

Frans Kokshoorn begon aanvankelijk een opleiding tot bouwkundige maar koos uiteindelijk de opleiding figuratief beeldhouwen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, die hij in 1976 met succes voltooide. Hij kreeg les van de eveneens Voorburgse beeldhouwer Frank Letterie. Na zijn afstuderen volgde vele exposities zowel solo als in groepsverband. In 2004 ontving Frans van de gemeente Leidschendam-Voorburg de Aart van den IJssel prijs.

Het werk van Frans Kokshoorn is figuratief abstract en voor zijn beelden werd hij geïnspireerd door het menselijk lichaam, beweging en architectuur. Van zijn menselijke figuren gaat vaak een bepaalde mate van anonimiteit uit, omdat Frans figuren weergaf zonder een duidelijk gezicht. Daarnaast vervaardigde hij ook puur abstract werk. Frans gebruikte uiteenlopende materialen, zoals brons, glas, hout, gips en steen en combineerde deze materialen ook vaak in één beeld. Al dan niet in samenwerking met glaskunstenaar Ming Hou Chen.

Frans maakte ook tal van beelden voor de openbare ruimte, die op veel plekken in Voorburg te zien zijn, zoals het beeld De Dorpswacht (2010), aan het begin van de Franse Kerkstraat. Deze zittende figuur verwelkomt bezoekers naar het oude centrum. Net als bij het bronzen beeld Het Waagstuk (2001) aan het begin van de Herenstraat, heeft de figuur geen duidelijke gezichtsuitdrukking. Frans bracht in zijn beelden expressie naar voren door een bepaalde houding weer te geven. Ook het beeld Singing in the Rain (1995), de fietser op de Prins Bernhardlaan, is een bekend en geliefd beeld van Frans. Met de speciaal voor deze tentoonstelling gemaakte beeldenroute, zijn alle openbare sculpturen van deze gerenommeerde Voorburgse beeldhouwer te vinden.

Te zien van 23 april – 27 november 2022

 

Ga zelf op pad met de route langs de beelden van Frans Kokshoorn in Voorburg: