Prinses Marianne

Deze tentoonstelling belicht het leven van Prinses Marianne van Oranje-Nassau (1810-1883), waarbij de focus ligt op haar betekenis voor Voorburg en haar turbulente levensloop. Ontdek via haar bibliotheekcatalogus en de boedelinventaris van haar bezittingen in Voorburg meer over de culinaire tradities van de aristocratie in de 19de eeuw, die Marianne met zich meebracht naar Voorburg.

Een kijkje in het leven van prinses Marianne

Als jongste dochter van Willem I en Wilhelmina van Pruisen, kende prinses Marianne een leven vol hoogte- en dieptepunten. Na een ongelukkig huwelijk met prins Albert van Pruisen, omarmde ze haar onafhankelijkheid en vormde ze een onconventionele relatie met haar bibliothecaris-secretaris en geliefde Johannes van Rossum. Vanaf 1848 brachten ze regelmatig tijd door op de buitenplaats Rusthof in Voorburg. In de tentoonstelling leer je het levensverhaal en artistieke kant van deze eigenzinnige vrouw beter kennen aan de hand van historische objecten en brieven uit haar leven. 

 

Ansichtkaart als souvenier, 1875

 

Van koninklijk diner naar bescheiden maaltijden

Aan het hof van haar ouders groeide prinses Marianne op volgens de negentiende-eeuwse etiquetteregels van de Etiquette du Palais Royal. De dagelijkse maaltijden werden zorgvuldig gedocumenteerd in de menuboeken van de administratie van de hofmaarschalk. Tijdens haar ongelukkige huwelijk in Berlijn had ze een eigen chef-kok, Ferdinand Hauptner. Hij publiceerde in 1838 een kookboek, waarvan Marianne twee exemplaren bezat. In Voorburg werden haar dagelijkse maaltijden bereid door het huispersoneel, gebruikmakend van de oogst van de moestuin en boomgaard bij de oranjerie van Rusthof.

De boedelinventaris van Rusthof

Na het overlijden van prinses Marianne in 1884 werd een gedetailleerde inventaris opgesteld van haar bezittingen in Rusthof. Deze omvatten keukengerei, tafelgerei, serviesgoed en zelfs de inhoud van haar wijnkelder. Veel van deze prachtige gebruiksvoorwerpen zijn in de loop der jaren verspreid geraakt. Dankzij het onderzoek van de Voorburgse Stichting Erfgoed Prinses Marianne presenteert het Huygens Museum in de tentoonstelling enkele objecten getoond die rechtstreeks uit Mariannes bezit komen of die ze heeft geschonken aan haar personeel.

 

Auteur en gastconservator
Alexandra van Dongen

Ontwerp
Studio Berry Slok
 

Bruikleengevers
Kees van der Leer, familie Lintz
Nel Teutenberg, Stichting Erfgoed
Prinses Marianne, Heleen Koetsier-Treep

De tentoonstelling werd mogelijk gemaakt door een bijdrage van

Mondriaan Fonds
Cultuur & Co