Voorburgse Rondgang

Vriend worden

Museum Swaensteyn kan niet zonder de ondersteuning van vrienden en daarom wordt u als vriend met open armen ontvangen.

Home > Voorburgse Rondgang
6 oktober
07 oktober

Voorburgse Rondgang

Voorburgse Rondgang: De straat als galerie

Ook dit jaar vindt in de Herenstraat het kleinschalige kunstfestival “De Voorburgse Rondgang” plaats. Dit jaar staat het kunstenfestival in het teken van dieren! 

Voorafgaand aan het festival wordt de wedstrijd uitgeschreven voor kunstenaars;

“teken of schilder de Voorburgse Vogel”. Hiermee kan je een echte ezel winnen, een schildersezel natuurlijk. Een professionele jury zal op 6 oktober de winnaars bekend maken in museum Swaensteyn. Alle Voorburgse Vogels  worden op 6 oktober geëxposeerd in de straat. 

Alle galeries en kunstinstellingen uit het Huygenskwartier treden naar buiten en laten zien wat ze in huis hebben. De straat zal daarnaast gevuld zijn met tientallen piepkleine mobiele galeries! Hier tonen zowel gevestigde als beginnend kunstenaars en illustratoren hun werk. Je kunt er kunst kopen maar ook kaarten en kleine cadeauartikelen. Sommige kunstenaars maken in de mobiele galerie ter plekke een kunstwerk. 

Naast beeldende kunst is er ook muziek en een kinderkunstproject. Tevens zijn er tal van workshops voor jong en oud. 

Wil je ook een kleine galerie vullen met jouw werk, tijdens de Voorburgse Rondgang? We zoeken dit jaar kunstenaars, illustratoren en ontwerpers die werk maken met betrekking tot dieren. Vogels tot varkens, fantasie tot fantastisch! 

We maken een selectie van deelnemers, zodat er een leuk, gevarieerd en kwalitatief hoogwaardig aanbod is van kunst, illustraties en design. Aanmelden kan via www.voorburgserondgang.nl tot en met 15 september. Hierna wordt de definitieve deelnemerslijst bekend gemaakt!

PROGRAMMA Museum Swaensteyn

Geopend van 12.00-17.00 uur

50% korting op entrée (€3,- i.p.v. €6,-, kinderen gratis)

Tentoonstelling:  De Gouden Eeuw van de Vliet
Van 8 september t/m 2 december organiseren Huygens’ Hofwijck en Museum Swaensteyn een tentoonstelling over de geschiedenis van de Vliet. De Vliet is een van de oudste en meest drukbevaren trekvaarten in Zuid-Holland. Door haar ligging in de nabijheid van grote steden als Den Haag en Leiden heeft de Vliet bijzondere bewoning aan het water opgeleverd, maar ook een scala aan agrarische en industriële bedrijvigheid. Met historische kaarten, prenten en schilderijen wordt getoond hoe de Vliet met de eeuwen is veranderd. Per eeuw zullen een aantal hoogtepunten worden belicht, zoals op Huygens’ Hofwijck het gebruik van een buitenplaats en in Museum Swaensteyn onder andere het reizen per trekschuit, de bouw van het sluizencomplex en het leven aan de Vliet in de 20e eeuw. Hedendaagse schilderkunst waaronder werk van Maurice Heerdink en de foto’s van Charles Groeneveld, tonen hoe de Vliet ook nu nog een inspiratiebron is voor velen.

Gratis audiotour tussen 12.00-17.00 uur door de vaste collectie

14.00-16.00 uur Workshop Schilderen voor volwassenen met Theodora Plas
Wat voor een gevoel roept de kleur blauw op in een kunstwerk en wat gebeurt er als je geel vervangt door rood? Deze workshop biedt een speelse kennismaking en onderzoek naar de zeggingskracht en samenspel van kleuren. Pak onder leiding van deze ervaren kunstenares een penseel en ervaar de Kracht van Kleur! Aanmelden verplicht via: theodoraplas@kpnplanet.nl Prijs: € 2.50 per persoon

15.00-15.30 uur Uitreiking schilder/tekenwedstrijd “De Voorburgse Vogel”

Speurtocht “De Voorburgse vogel” voor kinderen (6 t/m 10 jaar), gratis af te halen aan de kassa van Museum Swaensteyn