Ronald & Ronald Lindgreen

Vriend worden

Huygens' Swaensteyn kan niet zonder de ondersteuning van vrienden en daarom wordt u als vriend met open armen ontvangen.

Home > Ronald & Ronald Lindgreen

Ronald & Ronald Lindgreen

Ronald & Ronald Lindgreen
19 januari  – 10 maart 2019

De Voorburgse kunstenaar Ronald Lindgreen (1916-1999) bouwde tijdens zijn leven een groot oeuvre op. Lindgreen werd geboren in Indonesië en in zijn werk zijn dan ook regelmatig Aziatische elementen terug te vinden. Hij volgde zijn opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en kreeg daarna les aan de Nieuwe Kunstschool in Amsterdam onder leiding van Paul Citroen. Zowel met Paul Citroen als met zijn latere leraar, de Poolse kunstenaar J.D. Kirszenbaum, bleef Lindgreen hun leven lang bevriend.
 

Het werk van Lindgreen laat vaak een open structuur zien met een wat mysterieuze sfeer. Voor hem waren niet de afzonderlijke details het belangrijkste, maar de harmonie van het geheel. Wat opvalt is het grote verschil in stijl. Het expressionistische werk van Lindgreen is vol kleur en beweging waarbij diverse genres aan bod komen. Vanaf de jaren ‘50 koos hij voor gedetailleerde penseeltekeningen in Oost-Indische inkt en aquarel. Met deze landschappen en stadsgezichten creëerde Lindgreen een geheel eigen stijl. Veel van zijn inspiratie deed hij op in het buitenland tijdens reizen naar Frankrijk, Zwitserland en Spanje. Hij werd lid van Pulchri Studio en in 1955 was Lindgreen mede initiatiefnemer voor de oprichting van de Haagse Aquarellisten. Deze vereniging organiseerde jaarlijks succesvolle tentoonstellingen van uitsluitend aquarellen.

De laatste jaren van zijn leven sloeg Lindgreen een geheel nieuwe weg in. Waar hij in zijn beginjaren abstracte kunst had afgewezen, begon hij de laatste 10 jaar van zijn leven met het afbeelden van muzikale gevoelens in abstract-figuratieve composities. Hiermee keerde hij terug naar de heldere kleuren uit zijn expressionistische periode.

De tentoonstelling Ronald & Ronald Lindgreen toont de verschillende stijlperiodes en de vele materialen waarmee Lindgreen werkte. Deze tentoonstelling vormt een dubbelpresentatie met het werk van Ronald Lindgreen en de kleurrijke aquarellen van zijn kleinzoon, Ronald Aleksander Lindgreen, te zien in de gang en op de kunstmuur. Ronald Aleksander Lindgreen volgde zijn opleiding aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en woont en werkt in Zagorje, Kroatië. De tentoonstelling is te zien t/m 10 maart 2019.