Frans Bleiji

Vriend worden

Huygens' Swaensteyn kan niet zonder de ondersteuning van vrienden en daarom wordt u als vriend met open armen ontvangen.

Home > Frans Bleiji

Frans Bleiji

Spel van kleur en schaduw, trompe-l’oeil en stillevens
5 juni t/m 8 augustus 2021

De realistische schilderijen van Frans Bleiji vangen een moment in de tijd. De afgebeelde objecten zijn zo natuurgetrouw mogelijk weergegeven. Op het eerste gezicht is het vaak niet duidelijk of het nu echt is of toch niet.

Herkenbaar in het werk van Frans Bleiji is het oude speelgoed, waardoor veel van zijn schilderijen een nostalgisch verhaal vertellen. Het speelgoed staat op een plank, in een kastje of is met een touwtje aan de muur bevestigd. Naast houten en blikken clowns, knikkers en speelgoedautootjes schildert Bleiji ook allerlei huishoudelijke objecten,  fruit, eieren en serviesgoed.

Met zijn trompe-l’oeil schilderijen streeft Frans Bleiji ernaar om de beschouwer op het verkeerde been te zetten. Trompe-l’oeil   betekent ‘bedriegt het oog’. Deze kunstwerken moeten iemand laten geloven dat ze voor een echt voorwerp staan, in plaats van voor een tweedimensionale weergave daarvan. Bleiji maakt gebruik van schaduwwerking om dit bedrog te creëren.

Na een aantal jaren aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag, koos Bleiji ervoor zijn eigen weg te gaan, weg van de abstracte schilderkunst. Sinds 1995 wijdt hij zich volledig aan het schilderen. Bleiji is een echte fijnschilder en schildert op de vierkante millimeter, het kost dan ook veel tijd om één schilderij te maken. Bleiji werkt volledig op gevoel. Hij creëert een compositie in zijn atelier bestaande uit verschillende attributen en geeft dat weer op het doek. Tijdens het schilderen vormen zich nieuwe ideeën met andere objecten en op die manier is een groot oeuvre ontstaan. Zijn schilderijen bevinden zich in particuliere collecties in Nederland, België, Frankrijk en Italië.

Tijdens de tentoonstelling Spel van kleur en schaduw, trompe-l’oeil en stillevens is naast een grote hoeveelheid niet eerder getoond werk, ook het speelgoed te zien dat op de schilderijen is uitgebeeld. De tentoonstelling is te bezoeken van 5 juni t/m 8 augustus.