Wandel- en fietsroutes

Vriend worden

Museum Swaensteyn kan niet zonder de ondersteuning van vrienden en daarom wordt u als vriend met open armen ontvangen.

Home > Erfgoedpodium > Wandel- en fietsroutes

Wandel- en fietsroutes

De Gemeente Leidschendam-Voorburg is rijk aan erfgoed. Zichtbaar erfgoed in de vorm van monumenten, parken en onder meer de Vliet. Maar ook ‘onzichtbaar’ erfgoed, in de vorm van geschiedenis en verhalen. Er zijn al een aantal bestaande recreatieve routes langs al dit moois. Het Erfgoedpodium Leidschendam-Voorburg gaat die bundelen, uitbreiden en digitaliseren in een wandel- en fietsroute door Voorburg, Leidschendam én Stompwijk. Dit in de vorm van een brochure en app die in de zomer gereed is.

Werelderfgoeddag
Het Erfgoedpodium is een club waarin 18 stichtingen, verenigingen en erfgoedlocaties samenwerken. Het bijzondere van het lokale erfgoed is dat het uitstijgt boven de lokale geschiedenis. Met historische figuren als Constantijn en Christiaan Huygens en de resten van een complete Romeinse stad onder de grond, liggen de verhalen voor het oprapen.
Normaliter zou nu, tijdens de Werelderfgoeddag, Schatten aan de Vliet worden gehouden en de opening van het toeristen- en watersportseizoen plaatsvinden. Door de huidige situatie kan dit evenement dit jaar niet plaatsvinden. Maar in april 2022 wordt er groots uitgepakt. Met de route die begin juli gereed is, hoopt het Erfgoedpodium de inwoners en bezoekers van deze gemeente te kunnen inspireren en stimuleren om er op uit te trekken, te voet of per fiets.

Overige routes
Geniet nu al van bestaande wandel- en fietsroutes door de Gemeente Leidschendam-Voorburg. Zoals de Narcissenroute door Park Vreugd en Rust en de fietsroute Beeldenroute van Stichting ‘Mooi Voorburg’. Museum Swaensteyn biedt de Beeldenroute Voorburg Sculptuur nu ook in de izi.TRAVEL-app aan, waarin je een wandeling maakt langs de beelden in het Huygenskwartier Voorburg en de aangrenzende parken tot aan Park ’t Loo.
De brochure Zicht op het oude centrum, uitgegeven door Erfgoed Leidschendam, bevat een historische wandeling door het oude centrum van Leidschendam. Deze route is ook te vinden in de BeleefRoute-app.
Stichting Open Monumentendag Leidschendam-Voorburg heeft in de Routeyou-app 3 nieuwe routes uitgewerkt. Deze zijn uitgezet langs bijzondere plekken, zoals Molen De Vlieger, Huygens’ Hofwijck, Houtzaagmolen De Salamander, Buitengoed Dorrepaal, de Dorpskerk Leidschendam en meer.

Stichting 'Mooi Voorburg'
Narcissenroute Park Vreugd en Rust 
Fietsroute Beeldenroute 

Museum Swaensteyn
Beeldenroute Voorburg Sculptuur 

Erfgoed Leidschendam
Historische wandeling Zicht op het oude centrum 

Stichting Open Monumentendag Leidschendam-Voorburg
Wandelroute langs monumenten in Voorburg
Wandelroute langs monumenten in Leidschendam 
Fietsroute langs monumenten in Leidschendam en Stompwijk