Tussen kerktoren en woontoren

Vriend worden

Huygens' Swaensteyn kan niet zonder de ondersteuning van vrienden en daarom word je als vriend met open armen ontvangen.

Home > Tussen kerktoren en woontoren

Tussen kerktoren en woontoren

De Zoetermeerse Meerpolder

vanaf 22 februari t/m 9 april 2017

Ruim 400 jaar geleden bespraken vijf mannen een groots plan: het droogmaken van het ‘Soetermeersche Meer’. Eind oktober 1613 beklonken ze dat door bij een Leidse notaris hun afspraken vast te leggen. Het was het begin van de eerste droogmaking in het Hoogheemraadschap Rijnland, die  al in 1616 gereed kwam.

In het begin van de zeventiende eeuw nam de behoefte aan meer land in het westen van de Republiek snel toe. De bevolking groeide snel, mede door de florerende economie, en er was meer grond nodig om al die mensen van voedsel te voorzien. Rijke investeerders zagen er daarom wel brood in om plassen en meren in het veenlandschap om te vormen tot vruchtbare landbouwgronden. Het verhaal van de Meerpolder is in dat opzicht illustratief voor veel van deze droogmakerijen.

Wanneer je midden in de polder staat, op de grens van Zoetermeer en Leidschendam-Voorburg, is het beeld aan de horizon aan beide zijden volstrekt verschillend. Aan de kant van Stompwijk is een min of meer traditioneel dorpsgezicht te zien, met een spitse kerktoren als blikvanger. Het gezicht op Zoetermeer biedt een totaal andere aanblik. De bebouwing van deze groeistad loopt tot aan de ringdijk van de polder, en iets verderop torenen daar hoge gebouwen en een skihelling bovenuit. Dan realiseer je je hoe bijzonder het is dat de Meerpolder in de vier eeuwen van haar bestaan vrijwel ongeschonden bewaard is gebleven.

In 2016 bestond de Zoetermeerse Meerpolder 400 jaar. In Zoetermeer en Leidschendam-Voorburg herdachten bewoners, ondernemers, organisaties en de gemeenten deze mijlpaal met een aantal feestelijke activiteiten. Op de dijk rondom de polder werden informatiepanelen geplaatst, er kwamen wandel- en fietsroutes, er werd een fotowedstrijd georganiseerd, een mooie documentaire gemaakt én er werd een boek over de geschiedenis van de polder geschreven. De tentoonstelling biedt een bloemlezing hieruit. Op 11 maart zal het boek worden gepresenteerd.
 

Doorlopend wordt de film 400 jaar Meerpolder getoond in de filmzaal van het museum tijdens openingstijd en kunt u genieten van een gratis kopje koffie of thee.