Gon VandenBergh

Wat is er te zien?

Huygens' Swaensteyn is hét huis voor de geschiedenis, kunst en cultuur van Voorburg en Leidschendam.

Home > Wat is er te zien? > Geweest > Gon VandenBergh

Gon VandenBergh

Recent werk

De beelden van Gon Vandenbergh kunnen schuren. Aan het denken zetten en zijn vaak een commentaar op de wereld waarin zij leeft. De titels van sommige van de getoonde werken verraden dat al, zoals 2020 Corona Bitch of  De Wappie – Gekte. Andere zijn weer geïnspireerd door persoonlijke ervaringen en laten een zachte subtiliteit zien. Bij elk beeld vormt het achterliggende verhaal de hoofdzaak.

Een deel van de keramieken in deze expositie is geïnspireerd door het werk van Jeroen Bosch. Gon herkende en deelt de vileine humor, de absurditeit en het duistere in het werk van de mystieke magiër. De stukken die erna volgden kwamen vanuit de wereld in haar hoofd, maar volgden dezelfde lijn. Het probleem van zwaar -en kwetsbaar- materiaal versus de vederlichte penseeltechniek van de inspiratiebron is een belangrijk deel van de kracht in het werk geworden; stevig, aards en eigenwijs openbaren ze hun drie dimensies en tonen ze ongebruikelijke materiaalcombinaties vol van verrassingen. 

De materiaalkeuze wordt ingegeven door behoefte; hoe wordt het verhaal verteld zonder concessies aan conventie te doen?
Reizend is Gon een verzamelaar, een jutter. In haar werk worden (onderdelen van) dode dieren en weggegooide voorwerpen gebruikt. Op dezelfde manier verzamelt Gon ideeën en indrukken, die ze combineert, uiteenrafelt en herschikt.

Zeven beelden van Gon Vandenbergh staan verspreid in de museumzalen, op de begaande grond en op eerste verdieping.

Te zien t/m 10 april 2022