Frans Bleiji

Vriend worden

Museum Swaensteyn kan niet zonder de ondersteuning van vrienden en daarom wordt u als vriend met open armen ontvangen.

Home > Wat is er te zien? > Aankomende tentoonstellingen > Frans Bleiji

Frans Bleiji

Spel van kleur en schaduw, trompe-l’oeil en stillevens

De realistische schilderijen van Frans Bleiji vangen een moment in de tijd. De afgebeelde objecten zijn zo natuurgetrouw mogelijk weergegeven. Op het eerste gezicht is het vaak niet duidelijk of het nu echt is of toch niet.

Herkenbaar in het werk van Frans Bleiji is het oude speelgoed, waardoor veel van zijn schilderijen een nostalgisch verhaal vertellen. Ook de ‘kastjes’ komen vaak terug in zijn werk. Door de schaduwwerking lijkt het net of de objecten zo van de plank te pakken zijn, maar elk paneel is maar 12 mm dik. Bleiji creëert driedimensionale vormen op het platte vlak. Deze trompe-l’oeil  schilderijen zijn gemaakt om verwarring te zaaien bij de toeschouwer.

Frans Bleiji is autodidact en werkt volledig op gevoel. Hij creëert een compositie in zijn atelier die bestaat uit verschillende attributen en geeft dat weer op het doek. Tijdens het schilderen vormen zich nieuwe ideeën met andere objecten en op die manier is een groot oeuvre ontstaan. Zijn schilderijen bevinden zich in particuliere collecties in Nederland, België, Frankrijk en Italië.

De tentoonstelling Frans Bleiji. Spel van kleur en schaduw, trompe-l’oeil en stillevens is te zien zodra Museum Swaensteyn weer opent.