Architect Albert van Essen

Open Monumentendag 2019

Museum Swaensteyn is gevestigd in het voormalig Notariskantoor, gebouwd in de elegante en symmetrische Lodewijk 16de stijl. Sinds 1968 huist hier het museum, voor de bezoekers een plek waar men met plezier de vaste collectie, zoals de Romeinenzaal of de Prinses Marianne kamer, en de tijdelijke tentoonstellingen kan bezichtigen.

Home > Wat is er te zien? > Aankomende tentoonstellingen > Architect Albert van Essen

Architect Albert van Essen

Rijk in eenvoud
 

Net als zijn geestverwanten van de Nieuwe Haagse School streefde de Voorburgse architect Albert van Essen (1890-1967) het ideaalbeeld van totaalkunst na. Dat heeft geleid tot een reeks cultuurhistorisch waardevolle landhuizen en openbare gebouwen in Voorburg, Wassenaar, Den Haag en andere delen van het land.

Kenmerkend zijn de hoge architectonische kwaliteit, de evenwichtige ruimtelijke organisatie, de verzorgde bouwkundige detaillering en de markante kunsttoepassingen van beeldhouwer Aad de Hey.

De rijkdom in beeld en beleving werd veelal verkregen door een eenvoudige basisopzet, waarmee Van Essen, net als tijdgenoten, varieerde op een aantal thema’s. Zijn werk wordt belicht vanuit thematische invalshoeken, waarmee het context en betekenis krijgt.

Centrale thema’s zijn de stedenbouwkundige ontwikkeling van Voorburg, de rol van Van Essen als totaalkunstenaar, bouwer voor de elite en gemeentearchitect van Nootdorp. Daarnaast Voorburg als inspirerende woonplaats van architecten en kunstenaars als Jan Wils, Herman van der Kloot Meijburg, Piet Zwart en Vilmos Huszár. Als laatste wordt licht geworpen op de positie van bouwmeesters en eigenbouwers en op de interieurs en wooncultuur van het interbellum.

Bij Van Essen ging kwaliteit zelden ten koste van kwantiteit, maar na 1935 maakte het traditioneel-ambachtelijke als gevolg van krappere budgetten geleidelijk plaats voor een meer zakelijke aanpak. Sinds die tijd concentreerde Van Essen zich op restauraties van kerken en raadhuizen.

De tentoonstelling in museum Swaensteyn toont schetsen, ontwerpen, maquettes en meer en is te zien van 30 augustus t/m 24 november 2019.

Tijdens de tentoonstelling kunt u het boek "Architect van Essen, Rijk in Eenvoud" kopen in de winkel van het museum.Uitgave: Architect Albert van Essen, Rijk in eenvoud
 

Auteurs
Architect en Van Essen-deskundige Ernst Manger en architectuurhistorica Rosa Visser-Zaccagnini, met specialistische bijdragen van architectuurhistoricus Marcel Teunissen en kunsthistorica Nikki Manger.

Gegevens
Auteur(s): Ernst Manger, Rosa Visser-Zaccagnini, Marcel Teunissen en Nikki Manger
Redactie: Projectteam Van Essen
Eindredactie: René de Graaff, Haarlem
Vormgeving: 023DOEN, Haarlem
Fotografie: Archief Ernst Manger en projectteam Van Essen