Voorburg met Verve

Vriend worden

Huygens' Swaensteyn kan niet zonder de ondersteuning van vrienden en daarom word je als vriend met open armen ontvangen.

Home > Voorburg met Verve

Voorburg met Verve

Voorburg met Verve

Met  17 schilderijen van flink formaat brengt beeldend kunstenaar Rik van Iperen van 12 april t/m 4 juni een ode aan Voorburg. Een Voorburg van verstilling, ver van de waan van de dag. Een plek waar de natuur door de seizoenen heen een bepalende rol speelt en waar de tijd stil staat. Zonder auto’s, reclame en verkeersborden. Zo toont Van Iperen het voor hem ultieme Voorburg, waarbij verbeelding en realiteit soms op bijzondere momenten kunnen samenvallen.

Rik van Iperen groeide op in Voorburg en volgde zijn opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Bijna een leven lang is hij als beeldend kunstenaar actief met olieverf als discipline. Zijn stadsgezichten kenmerken zich door rust en ruimte, waarbij hij zoekt naar een dynamisch evenwicht. Van Iperen ontwikkelde in de loop van de jaren een eigen, arbeidsintensieve techniek, waarbij de eerste laag pasteus wordt opgebracht. De daarop volgende lagen geven zijn werk een vibrerend en gelaagd karakter.

Belangrijke inspiratiebronnen in zijn werk zijn de natuur en de muziek. Een onderdeel van de tentoonstelling is het door Van Iperen gemaakte klankbeeld, waarbij Wouter van der Bijll de beeldbewerking en de digitale afwerking verzorgde. Deze audiovisuele presentatie, waarbij ‘The Way Love Used to Be’ van The Kinks te horen is, versterkt het beeld van een verstild en tijdloos Voorburg. Als geboren en getogen Voorburger is van Iperen zich altijd verbonden blijven voelen met de vele fraaie plekken in de stad, waar stilte en historie nog voelbaar zijn.

Over Museum Swaensteyn

Museum Swaensteyn is hét huis voor de kunst en cultuur aan de Vliet. Het museum is gevestigd in het Notarishuis in de Herenstraat, een van de oudste gebouwen in het aantrekkelijke en historische Huygenskwartier in Voorburg. Het museum presenteert tijdelijke tentoonstellingen én een permanente opstelling. Daarin is aandacht voor de Romeinen en Forum Hadriani, voor  het bijzondere leven van Prinses Marianne en voor de mooie collectie schilderijen en sculpturen. Zie voor meer informatie www.swaensteyn.nl

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Noot voor de redactie:

Plaatsing foto onder vermelding van; Wouter van der Bijll
Voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Femke Overdijk, conservator of Karlien Ritter, hoofd museale zaken (070-386 1673) of via femke.overdijk@swaensteyn.nl of karlien.ritter@swaensteyn.nl

Voorburg, 3 april 2017