Verlengd: 'Een Andere Wereld' van Rik van Iperen

Vriend worden

Huygens' Swaensteyn kan niet zonder de ondersteuning van vrienden en daarom word je als vriend met open armen ontvangen.

Home > Verlengd: 'Een Andere Wereld' van Rik van Iperen

Verlengd: 'Een Andere Wereld' van Rik van Iperen

Wegens succes verlengd tot en met 4 juni 2023!

De overzichtstentoonstelling Een Andere Wereld van de Voorburgse kunstenaar Rik van Iperen is wegens succes verlengd tot en met zondag 4 juni 2023, te zien in het Huygensmuseum, locatie Swaensteyn. De zorgvuldig samengestelde selectie van twintig schilderijen vormt de neerslag van zijn levenslange zoektocht naar ‘een andere Wereld’. De zeer persoonlijke maar tegelijkertijd ook universele thema’s die Van Iperen in zijn werk behandelt, roepen op tot vertraging in deze roerige tijden. De kunstenaar beschouwt de expositie als de voltooiing van zijn schilderoeuvre. Een unieke kans dus om zijn werk beter te leren kennen en de verstillende impact van zijn schilderijen ten volle te ervaren.

 

Verfijnde techniek

Van Iperen (1947) is geboren en getogen in Voorburg. Hij voltooide zijn opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Tijdens zijn lange loopbaan als beeldend kunstenaar heeft hij een eigen, arbeidsintensieve techniek ontwikkeld. Hij werkt altijd met olieverf om meerdere lagen op te kunnen bouwen. Op een pasteuze ondergrond brengt hij met een breed penseel verschillende kleurlagen aan, waardoor een structuur ontstaat van rulle kleurvlakken. Hierdoor zijn de penseelstreken nauwelijks zichtbaar in zijn werk. Door steeds verfijnder laag op laag te schilderen ontstaat een wonderlijke ruimtelijkheid. Van Iperen exposeerde in het buitenland en op vele plaatsen in Nederland, waaronder in 2017 in Museum Swaensteyn met de tentoonstelling Voorburg met Verve. Deze expositie was een ode aan de vele prachtige plekken die Voorburg nog kent.

 

Natuur en Muziek

Toen Van Iperen een jonge twintiger was, vonden er zodanig ingrijpende gebeurtenissen in zijn leven plaats dat het voor hem een wezenlijke noodzaak werd om op zoek te gaan. Op zoek naar innerlijke rust en een Wereld waarin alles zijn tijd heeft. Kortom: ‘Een Wereld die haaks staat op deze maatschappij, waarin de waan van de dag centraal lijkt te staan met veel schijn en weinig wezen.’

Vanaf die tijd besloot Van Iperen zo veel als mogelijk met hart en ziel te gaan leven. Zo voltooide hij zijn kunstopleiding aan de KABK in de hoop zijn droom op professioneel niveau te kunnen verwezenlijken. Deze droom was om de muziek van de band de Moody Blues (vooral uit de jaren 1967 tot en met 1972) in schilderijen weer te geven. Een droom die uiteindelijk in 1998 werkelijkheid werd met de publicatie Moody Blues in Beeld.

Muziek en Natuur zijn voor Van Iperen blijvende bronnen van inspiratie gebleven. Ze schenken troost, geven zicht op een andere Wereld en laten hem – en de kijker − weten dat we niet alleen onderweg zijn.

 

Film

Onderdeel van de expositie is  een film waarin Van Iperen op persoonlijke wijze vertelt over zijn leven en werk. Deze film laat onder meer de impact zien die de muziek van de  Moody Blues op hem heeft gehad. Met name aan het einde van een specifieke song komt alles op een magische wijze samen. De schilderijen gaan bewegen en vormen met de tekst en de muziek een eenheid. Hier wordt Een Andere Wereld zichtbaar én voelbaar gemaakt.

 

De tentoonstelling is te bezoeken van 28 januari t/m 4 juni 2023. Het Huygensmuseum (waaronder de locatie Swaensteyn) is geopend van woensdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

 

Over Swaensteyn en het Huygensmuseum
Swaensteyn is sinds 2022 één van de twee locaties van het Huygensmuseum. De andere locatie is de 17e-eeuwse buitenplaats Hofwijck. Swaensteyn is gevestigd in het Notarishuis in de Herenstraat, een van de oudste gebouwen in het historische Huygenskwartier in Voorburg. Het Huygensmuseum presenteert tijdelijke tentoonstellingen én een permanente opstelling op beide locaties. In Swaensteyn is aandacht voor de geschiedenis van Leidschendam-Voorburg, met presentaties over de Romeinen en Forum Hadriani en het bijzondere leven van Prinses Marianne. Zie voor meer informatie www.swaensteyn.nl en www.hofwijck.nl.

 

Noot voor de reactie
Voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Roos de Graaff, via: events@huygensmuseum.nl

Voor een interview met Rik van Iperen kunt u ook direct contact opnemen met de kunstenaar via: rikvip@hetnet.nl / www.rikvaniperen.nl