Tentoonstelling 'Een Haags Duo'

Vriend worden

Huygens' Swaensteyn kan niet zonder de ondersteuning van vrienden en daarom word je als vriend met open armen ontvangen.

Home > Tentoonstelling 'Een Haags Duo'

Tentoonstelling 'Een Haags Duo'

Een Haags duo

Van 11 juni t/m 1 oktober 2017 is de tentoonstelling Een Haags duo te zien in Museum Swaensteyn. Voor deze tentoonstelling heeft verzamelaar Fred Klomp een selectie gemaakt uit zijn omvangrijke collectie aquarellen van de Haagse schilders Piet van Boxel (1912-2001) en Rudolf de Bruyn Ouboter (1894-1983).

Na het succes van de in 2016 georganiseerde tentoonstelling met aquarellen van Herman Bogman is het nu de beurt aan twee van zijn tijdgenoten. Piet van Boxel en Rudolf de Bruyn Ouboter waren net als Bogman lid van Pulchri Studio en de Haagse Aquarellisten en stonden bekend om hun treffende stillevens, portretten en atelierstukken.

Piet van Boxel en Rudolf de Bruyn Ouboter woonden lange tijd naast elkaar op de Pauwenlaan in Den Haag en kenden elkaar goed. Van Boxel kreeg les aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam van J.G. Heijberg, een oud leerling van George Hendrik Breitner, en werkte in zijn vroege jaren voornamelijk met olieverf. De Bruyn Ouboter werkte nog in de traditie van de Haagse School en gebruikte voornamelijk ingetogen kleuren met hier en daar een feller accent. Hij inspireerde Van Boxel om te gaan werken in het medium aquarel.

Waar Rudolf de Bruyn Ouboter heel secuur te werk ging, gaf Van Boxel in zijn werk een impressie van wat hij om zich heen zag. Hij stelde zijn stillevens nooit van te voren samen, maar keek naar de vele voorwerpen en droogbloemen die hij in zijn atelier had staan en maakte hiervan een nieuw geheel. Van Boxel werd ook wel de schilder van het licht genoemd. Door wisselende lichtreflecties te creëren, ontstond er in zijn werk een bijna transparant patroon van licht- en schaduwplekken.

Tijdens de tentoonstelling zijn vele topstukken uit de collectie van Fred Klomp te zien, samen met een aantal van de originele objecten die gebruikt zijn voor de stillevens en de atelierstukken.

Over Museum Swaensteyn

Museum Swaensteyn is hét huis voor de kunst en cultuur aan de Vliet. Het museum is gevestigd in het Notarishuis in de Herenstraat, een van de oudste gebouwen in het aantrekkelijke en historische Huygenskwartier in Voorburg. Het museum presenteert tijdelijke tentoonstellingen én een permanente opstelling. Daarin is aandacht voor de Romeinen en Forum Hadriani, voor  het bijzondere leven van Prinses Marianne en voor de mooie collectie schilderijen en sculpturen. Zie voor meer informatie www.swaensteyn.nl
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Noot voor de redactie:
Plaatsing afbeeldingen o.v.v. Piet van Boxel, uit de privécollectie Fred Klomp
Voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Karlien Ritter, hoofd museale zaken Museum Swaensteyn karlien.ritter@swaensteyn.nl (070-386 1673).

Voorburg, 19 mei 2017