Tentoonstelling Adriana & Johanna wegens succes verlengd

Adriana en Johanna Bleuland van Oordt

Kunstzinnige zusters op een Voorburgse Buitenplaats

Home > Tentoonstelling Adriana & Johanna wegens succes verlengd

Tentoonstelling Adriana & Johanna wegens succes verlengd

Tentoonstelling Adriana & Johanna wegens succes verlengd

De tentoonstelling “Adriana & Johanna. Kunstzinnige zusters op een Voorburgse buitenplaats”, wordt wegens succes verlengd tot en met zondag 10 juni. De in maart geopende expositie trekt zoveel bezoekers, ook van buiten Leidschendam-Voorburg, dat het museum iedereen die nog niet is geweest iets meer tijd wil gunnen alsnog te komen.

Bijzondere vrouwen

Het verhaal van Adriana en Johanna Bleuland van Oordt is opmerkelijk. Deze twee zussen creëerden omstreeks 1900 een oeuvre dat zowel schilderijen, pasteltekeningen als sculpturen omvat. Zij deden dat niet in het licht van de schijnwerpers, maar in de relatieve beslotenheid van hun gezamenlijke atelier op de Voorburgse buitenplaats Middendorp. Tegenwoordig zijn de dames niet zo bekend meer, maar tijdens hun leven prezen grote kunstenaars als Jozef Israëls en Thérèse Schwartze hun schilderijen. Als zelfbewuste vrouwen van hun tijd beijverden Adriana en Johanna zich ook voor maatschappelijke thema’s als het vrouwenkiesrecht en dierenwelzijn.

Voor het eerst te zien

Voor de tentoonstelling mocht het museum een ruime keuze maken uit de werken van Adriana en Johanna die zich nog in de oude familiecollectie bevinden. Alle bruiklenen zijn daarom voor het eerst voor het publiek te zien. Uniek archiefmateriaal uit het familiearchief Bleuland van Oordt, waaronder foto’s, brieven en andere persoonlijke documenten, brengt de zussen tot leven.

De tentoonstelling is verlengd tot en met 10 juni. Bij de tentoonstelling is een boekje te koop à € 4,95.

Bijschrift bij afbeelding

Adriana Bleuland van Oordt, De Zeepbel, pasteltekening

Voor redacties

Voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Femke Overdijk, conservator van de tentoonstelling 070 386 1673 of via femke.overdijk@swaensteyn.nl of met Peter van der Ploeg, directeur Museum Swaensteyn & Huygens’ Hofwijck, 06 4861 1147 of via peter.vanderploeg@swaensteyn.nl

 

Persbericht, Voorburg, 18 mei 2018