Rijk in Eenvoud - Albert van Essen

Open Monumentendag 2019 & Huygensfestival

Museum Swaensteyn is gevestigd in het voormalig Notariskantoor, gebouwd in de elegante en symmetrische Lodewijk 16de stijl. Sinds 1968 huist hier het museum, voor de bezoekers een plek waar men met plezier de vaste collectie, zoals de Romeinenzaal of de Prinses Marianne kamer, en de tijdelijke tentoonstellingen kan bezichtigen.

Home > Rijk in Eenvoud - Albert van Essen

Rijk in Eenvoud - Albert van Essen

Rijk in Eenvoud

Albert van Essen & Aad de Heij: Architectuur in Voorburg

Albert van Essen (1890-1967) was een Voorburgse architect met een eigen stijl en een indrukwekkend oeuvre. Tussen 1925 en 1940 werden er in Voorburg meer dan honderd bouwwerken door hem ontworpen en gebouwd. Hierdoor wist Van Essen zijn stempel te drukken op de vormgeving van villa’s, landhuizen en herenhuizen. Hij ontwierp niet alleen woningen in Voorburg en omgeving, maar ook op andere plaatsen in Nederland.

Van Essen liet zich inspireren door de architectuur van de Nieuwe Haagse School, de bekende ‘jaren dertig architectuur’, en ontwierp zowel het gebouw zelf als het interieur, een zogenaamd Gesamtkunstwerk. Hij wist zich onder andere te onderscheiden door elementen van de Amsterdamse School aan zijn gebouwen toe te voegen.

De gevelstenen en beeldhouwwerken werden ontworpen en vervaardigd door de Voorburgse kunstenaar Aad de Heij (1899- 1973). In een ogenschijnlijk eenvoudige, strakke vormentaal wist De Heij de architectuur van Van Essen te verrijken.

Tijdens de tentoonstelling wordt aan de hand van originele schetsen, bouwtekeningen, sculpturen en interieurstukken een helder beeld getoond van het werk van Van Essen en De Heij.

Te zien van 30 augustus t/m 24 november 2019.