Nieuwe presentaties Museum Swaensteyn

Vriend worden

Huygens' Swaensteyn kan niet zonder de ondersteuning van vrienden en daarom word je als vriend met open armen ontvangen.

Home > Nieuwe presentaties Museum Swaensteyn

Nieuwe presentaties Museum Swaensteyn

Van 3 mei t/m 3 juni 2017 zijn er in Museum Swaensteyn nieuwe presentaties te zien: in de tuinzaal wordt het nieuwe beeld St. Joseph van Albert Termote tentoongesteld, de tekeningen van Marie Willeboordse uit de nalatenschap van Jean Louzac hebben een tijdelijke plek gekregen in de notariszaal en vanaf 10 mei vullen de foto’s van de Voorburgse fotograaf Henk Knoester de kunstmuur van het museum.

Nieuwe aanwinst: Kerkbeeld van Albert Termote
Museum Swaensteyn heeft wederom een belangrijk beeld van de Voorburgse beeldhouwer Albert Termote veiliggesteld. Door de aanstaande sloop van de Goede Herderkerk in Voorburg werd voor het beeld St. Joseph een nieuwe bestemming gezocht. Het zittende Jozefbeeld werd door Termote in 1956 gemaakt en het is gaaf bewaard gebleven. De zichtbare beitelsporen laten goed zien hoe de kunstenaar te werk ging. Het beeld is samen met de drie kerkbeelden van Termote, die in 2015 naar het museum kwamen vanuit de Heilige Sacramentskerk, te zien in de vernieuwde tentoonstellingszaal.

Tekeningen van Marie Willeboordse
In de presentatie  met tekeningen van de Voorburgse kunstenares Marie Willeboordse wordt niet alleen werk uit eigen collectie getoond, maar ook een selectie uit de nalatenschap van de in november 2016 overleden Haagse couturier Jean Louzac. Marie Willeboordse volgde haar opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam, waar ze later zelf ook lange tijd als docent werkzaam was. Ze blonk vooral uit in het vervaardigen van portretten en figuren in pastel en olieverf. In 1947 ontmoette ze de 24 jaar jongere ontwerper Jean Louzac, geboren Hans van der Meulen, waar ze uiteindelijk mee trouwde. Deze tekeningen van Willeboordse uit de nalatenschap van Louzac worden voor het eerst getoond.

Henk Knoester, architectuurfotografie
In de foto’s van Henk Knoester komt een voorliefde voor moderne architectuur naar voren. Deze belangstelling ontstond tijdens zijn opleiding tot civiel ingenieur. Jarenlang was Knoester werkzaam bij ProRail en Rijkswaterstaat in de aanleg van infrastructuur. In zijn werk toont hij in het bijzonder bruggen en viaducten waarbij symmetrie zeer belangrijk is. Knoester volgde de opleiding Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie (TFB) aan de Fotovakschool in Rotterdam. Hij volgde onder andere lessen bij fotografe Susanne Middelberg in portretteren en in het gebruik van licht. Als freelance fotograaf werkt Knoester op het gebied van techniek, architectuur, reportages en portretten.

Over Museum Swaensteyn

Museum Swaensteyn is hét huis voor de kunst en cultuur aan de Vliet. Het museum is gevestigd in het Notarishuis in de Herenstraat, een van de oudste gebouwen in het aantrekkelijke en historische Huygenskwartier in Voorburg. Het museum presenteert tijdelijke tentoonstellingen én een permanente opstelling. Daarin is aandacht voor de Romeinen en Forum Hadriani, voor  het bijzondere leven van Prinses Marianne en voor de mooie collectie schilderijen en sculpturen. Zie voor meer informatie www.swaensteyn.nl

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Noot voor de redactie:

Plaatsing foto St. Jozefbeeld onder vermelding van fotograaf;  Henk Knoester
Plaatsing foto voorgevel Museum Swaensteyn o.v.v. fotograaf: Charles Groeneveld
Voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Karlien Ritter, hoofd museale zaken (070-386 1673) of via karlien.ritter@swaensteyn.nl

 

Voorburg, 1 mei 2017