Museum Swaensteyn ontvangt schenking beelden

Home > Museum Swaensteyn ontvangt schenking beelden

Museum Swaensteyn ontvangt schenking beelden

De verzameling beeldhouwkunst in Museum Swaensteyn is afgelopen vrijdag uitgebreid met drie bijzondere beelden van Johanna Bleuland van Oordt. De drie kleine sculpturen, twee meisjeskopjes en een vrouw die met haar kinderen op de vlucht is voor het oorlogsgeweld, zijn een schenking van onze plaatsgenoten Annelies en Ekke Rietema. De overdracht vond plaats tijdens de feestelijke onthulling van de nieuwe permanente beeldenpresentatie, Voorburg Sculptuur.

Veelzijdig kunstenares
Johanna Bleuland van Oordt (1865-1948) was een veelzijdig kunstenares. Haar oeuvre omvat schilderijen, tekeningen en sculpturen. Zij ontving haar opleiding aan de Haagse Academie van Beeldende Kunsten, de eerste jaren als leerlinge van de zogenoemde ‘damesklas’. Zij was een zus van Adri Bleuland van Oordt, die vooral bekend is als schilder en aquarellist. Beide dames woonden en werkten in Voorburg.

Op de vlucht
De twee geschonken meisjeskopjes zijn portretten van nichtjes van Johanna. De vluchtende vrouw ontstond tegen het einde van de Eerste Wereldoorlog, toen veel Belgen naar Nederland vluchtten voor het oorlogsgeweld en de honger. Johanna moet diep onder de indruk zijn geweest van de berichtgeving daarover. De uitdrukking van de vrouw, met een dood kind op de arm en een tweede aan haar zijde, is er een van ontbering en uitputting. Ook de inscriptie die in de sokkel van het beeldje is gekrast spreekt van haar mededogen.

Tentoonstelling
In 2018 zal in Museum Swaensteyn een tentoonstelling te zien zijn van het werk van Adri én Johanna Bleuland van Oordt. Die dubbelpresentatie, met veel onbekend werk uit particuliere verzamelingen, zal een opmerkelijk stukje kunstleven in het Voorburg rondom 1900 tot leven brengen. Voor deze tentoonstelling werkt het museum nauw samen met Annelies en Ekke Rietema.

Over Museum Swaensteyn
Museum Swaensteyn is hét huis voor de kunst en cultuur aan de Vliet. Het museum is
gevestigd in het Notarishuis in de Herenstraat, een van de oudste gebouwen in het aantrekkelijke en historische Huygenskwartier in Voorburg. Het museum presenteert tijdelijke tentoonstellingen én een permanente opstelling. Daarin is aandacht voor de Romeinen en Forum Hadriani, voor  het bijzondere leven van Prinses Marianne en voor de mooie collectie schilderijen en sculpturen.
Zie voor meer informatie www.swaensteyn.nl         

          

Noot voor de redactie:
Bijschrift foto: Annelies Rietema ondertekent de schenkingsakte
Bijschrift foto: De drie sculpturen in de opstelling in Museum Swaensteyn

Plaatsing foto onder vermelding van de naam van de fotograaf: Charles Groeneveld
Voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Karlien Ritter, Hoofd museale zaken Museum Swaensteyn (070-386 1673) of via karlien.ritter@swaensteyn.nl

 

Persbericht
Voorburg, 11 september 2017