Lezing "De Italiaanse Prinses"

Erfgoeddag Oranje aan de Vliet

Programma Erfgoeddag op
zaterdag 30 april 2022 - ‘Oranje’

Home > Lezing "De Italiaanse Prinses"
30 april
30 april

Lezing "De Italiaanse Prinses"

Lezing Willemijn van Dijk “De Italiaanse Prinses”

Wanneer: Zaterdag 30 april
Tijd: 13.00-14.00 uur
Waar: Huygens’ Swaensteyn, Herenstraat 101, Voorburg
Opgeven via: swaensteyn@huygensmuseum.nl
Kosten: gratis, vol=vol

Huygens’ Swaensteyn i.s.m. Stichting Open Monumentendag Leidschendam-Voorburg organiseert op zaterdag 30 april tijdens de Erfgoeddag “Oranje aan de Vliet” de lezing “De Italiaanse Prinses” door auteur Willemijn van Dijk.           

Auteur Willemijn van Dijk
Willemijn van Dijk (1984) is oudhistoricus en schrijfster. Daarnaast schoolde ze zich in de Italiaanse taal en literatuur. Eerder verschenen van haar hand Via Roma. De geschiedenis van Rome in 50 straten en De opvolger, een literaire biografie van keizer Tiberius. Haar werk is vertaald in het Engels, Duits en Koreaans. Met haar boek Het wit en het purper won ze de BNG Bank Literatuurprijs 2019.

De Italiaanse prinses
De Italiaanse prinses van Willemijn van Dijk vertelt het verhaal van Marianne van Oranje-Nassau, een verzwegen en vergeten prinses. Een relaas over moed, vrijheid, groots streven en klein geluk.
De Italiaanse prinses van Willemijn van Dijk is het verhaal van het verzwegen leven van prinses Marianne van Oranje-Nassau, een van de vooruitstrevendste en onafhankelijkste vrouwen van het negentiende-eeuwse Europa.

Marianne van Oranje-Nassau (1810-1883), de beruchte dochter van koning Willem I, is veruit de minst bekende prinses van het Nederlandse koningshuis. Ze trouwt op twintigjarige leeftijd met haar volle neef Albrecht, maar voelt zich met hem diep ongelukkig. Ze vlucht en ontpopt zich als vrijzinnige kunstverzamelaar, componist en reiziger. Als ontdekt wordt dat ze een affaire heeft met haar koetsier barst de bom. Na vele omzwervingen betrekt ze Villa Celi montana in Rome, die ze omtovert tot een vrijplaats voor Nederlandse kunstenaars en een culturele salon voor de hogere kringen. In die zonovergoten schaduwwereld besluit ze dat ze het belangrijkste in haar leven niet langer verborgen wil houden.

In De Italiaanse prinses reconstrueert Willemijn van Dijk het vergeten leven van deze onbekende Oranje. Tegen de achtergrond van een snel veranderend Europa beschrijft ze prachtig hoe prinses Marianne heldhaftig vocht voor haar eigen revolutionaire idealen.