Kersttentoonstelling 2021

Kerst in Museum Swaensteyn en Huygens' Hofwijck

Dit jaar belooft het een bijzondere kerst te worden, samen zijn, helen en het ultieme kerstgevoel is nog nooit zo gewenst.

Home > Kersttentoonstelling 2021

Kersttentoonstelling 2021

Kerst in Museum Swaensteyn en Huygens’ Hofwijck

Dit jaar belooft het een bijzondere kerst te worden, samen zijn, helen en het ultieme kerstgevoel is nog nooit zo gewenst. In Museum Swaensteyn en Huygens’ Hofwijck sluiten we traditiegetrouw het jaar af met een kersttentoonstelling. Vanaf 4 december 2021 t/m 9 januari 2022 kunt u in de donkere dagen rondom kerst genieten van de sfeervolle tentoonstelling Heilige Kerst in Museum Swaensteyn en de presentatie Kerstwensen in Huygens’ Hofwijck in het Huygenskwartier Voorburg.

Heilige Kerst
Iconen, kerststallen en beelden vertellen het verhaal van enkele Heiligen en zijn te zien tijdens de tentoonstelling Heilige Kerst in Museum Swaensteyn. We starten bij het Kerstverhaal, het verhaal over de geboorte van Christus dat al eeuwenlang aan de hand van de kerststal wordt verteld aan jong en oud. In het museum staan kerststallen opgesteld uit het stadsklooster Den Haag en uit privécollecties. Bijzonder zijn de kerststallen uit Tsjechië, waar kerst op unieke en traditionele wijze elk jaar groots wordt gevierd.
De stallen worden omlijst door de iconen van Greetje Verdaasdonk Fokkenrood. De Iconen worden geschreven naar de voorbeelden van de Oude Meesters. De techniek van het schilderen met ei tempera berust op het gebruik van pigmenten aangelengd met eigeel, water en in de donkere kleuren wat lavendelolie. De iconen zitten vol symboliek en vertellen de verhalen van  Maria, moeder van Jezus, Johannes de Doper, Sint Maarten, Sint Nicolaas, Franciscus van Assisi en anderen.  

 

Kerstwensen
In Huygens’ Hofwijck tonen we dit jaar antieke en bijzondere kerst- en nieuwjaarskaarten in de presentatie Kerstwensen. Halverwege de negentiende eeuw werden de eerste kerstkaarten op de markt gebracht, maar de traditie van de kerstwens gaat terug naar eeuwen eerder. De warme afbeeldingen op de kaarten uit de negentiende en twintigste eeuw stralen Victoriaanse gezelligheid uit, de huiskamer vol met familie, cadeaus en een rijkelijk versierde kerstboom. Maar ook de kerstman, winterlandschappen en de kerststal zijn favoriet. Hofwijck is daarnaast geheel in kerstsfeer, de tuin is feestelijk aangelicht en de kerstboom straalt in de Pronkzaal.

Plan uw bezoek
Reserveer vooraf uw tickets voor een bezoek aan de musea via de website www.swaensteyn.nl en  www.hofwijck.nl. Museum Swaensteyn, Herenstraat 101, is geopend van woensdag t/m zondag van 13.00-17.00 uur. Huygens’ Hofwijck, Westeinde 2A, is geopend van woensdag t/m zondag 12.00-17.00 uur. De musea liggen op 5 minuut loopafstand van elkaar en zijn beide in het authentieke Huygenskwartier Voorburg te vinden. Het winkelgebied is tevens geheel in kerstsfeer aangekleed en de etalages zijn weer mooi ingericht. Een bezoekje belooft een waar kerstuitje te worden!Noot voor de redactie:
Afbeeldingen kunt u rechtenvrij plaatsen onder naamsvermelding van de musea.  Voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Karlien Ritter, Hoofd Museale Zaken van Museum Swaensteyn en Huygens’ Hofwijck tel: 06 187 198 09 of via karlien.ritter@swaensteyn.nl

 

Persbericht, Voorburg, 2 december 2021