Kerst in Museum Swaensteyn en Huygens’ Hofwijck

Drie Koningen

Traditiegetrouw sluiten Museum Swaensteyn en Huygens’ Hofwijck het jaar af met een kersttentoonstelling.

Home > Kerst in Museum Swaensteyn en Huygens’ Hofwijck

Kerst in Museum Swaensteyn en Huygens’ Hofwijck

Traditiegetrouw sluiten Museum Swaensteyn en Huygens’ Hofwijck het jaar af met de kersttentoonstellingen “Drie Koningen” en “Oude en Antieke Kerstversiering”.  Vanaf 8 december 2018 t/m 13 januari 2019 kunt u in de donkere dagen rondom kerst genieten van de kerstpresentaties in de musea. Ook dit jaar doen de ondernemers  in het Huygenskwartier weer met ons mee en zijn de etalages mooi versierd in het thema “Drie Koningen” en in kerstsfeer.

In Museum Swaensteyn tonen we het geliefde verhaal over de Drie Koningen. Daarbij keren enkele kerststallen van vorig jaar weer terug, maar worden er ook veel nieuwe stallen getoond. De kerststallen zijn grotendeels afkomstig uit de collectie van het Stadsklooster aan het Westeinde in Den Haag én uit privécollecties. Naast de kerststallen zijn er ook andere objecten te zien, zoals Getijdenboeken, Iconen en voorleesboeken. In de presentatie staan we stil bij het verhaal, de iconografie, de verbeelding, en bij het feest dat op 6 januari wordt gevierd.

Hofwijck zal geheel in kerstsfeer de presentatie Oude en Antieke Kerstversiering tonen uit de privécollectie van verzamelaars Berry Goldenbeld en Susan Witte. Hier worden enkele unieke, nog niet eerder getoonde kerstversieringen op zaal gepresenteerd, zoals reflectorballen, geborduurde ansichtkaarten, kerstboomkettingen en meer.

Randprogrammering
Tijdens de tentoonstelling worden er verschillende activiteiten georganiseerd voor jong en oud. In Museum Swaensteyn worden er lezingen gegeven over de Drie Koningen in Getijdenboeken en kunnen kinderen op de woensdagmiddag een kroontje versieren. Op zondag 6 januari vieren we in Museum Swaensteyn het Driekoningenfeest.
Op Hofwijck worden er instaprondleidingen gegeven door verzamelaar Susan Witte langs de prachtige oude en antieke kerstversiering. Daarnaast is Hofwijck te bezoeken tijdens Lichtjesavond op 24 december van 17.00-21.00 uur, de tuin is dan sprookjesachtig verlicht, er worden Christmas Carols gezongen én je kunt de tentoonstelling bezoeken. Tweede Kerstdag zijn beide musea geopend van 12.00-16.00 uur en wordt er op Hofwijck een heerlijk glaasje Glühwein geschonken. Meer informatie over de programmering is te vinden op de websites van de musea.
Van 8 december t/m 6 januari kunt u door het gehele Huygenskwartier de kerst beleven door de prachtig versierde etalages in thema.

Huygens- Kerstvaart
Als appetizer voor de Kerst organiseren De Vlietvaart, Huygens’ Hofwijck en Museum Swaensteyn, de “Huygens-Kerstvaart”. Dit unieke arrangement vindt plaats op donderdag 20 december 2018. Tijdens het arrangement worden Kerst, cultuur en culinair genot omlijst met een sfeervolle vaartocht over de Vliet. Op de overdekte en verwarmde trekschuit wordt u verwelkomd met een glas dampende glühwein. Vervolgens kunt u genieten van een sfeervolle boottocht naar Huygens’ Hofwijck. Op Hofwijck brengt u een bezoek aan de tentoonstelling Oude en Antieke Kerstversiering en loopt u daarna door naar Museum Swaensteyn voor de tentoonstelling Drie Koningen. Na afloop wordt er tijdens de terugvaart een kop erwtensoep en roggebrood met spek geserveerd. Het arrangement kost €27,50 per persoon en u kunt uw plaats reserveren via de website www.vlietvaart.nl 

Over Museum Swaensteyn
Museum Swaensteyn is hét huis voor de kunst en cultuur aan de Vliet. Het museum is gevestigd in het Notarishuis in de Herenstraat, een van de oudste gebouwen in het aantrekkelijke en historische Huygenskwartier in Voorburg. Het museum presenteert tijdelijke tentoonstellingen én een permanente opstelling. Daarin is aandacht voor de Romeinen en Forum Hadriani, voor  het bijzondere leven van Prinses Marianne en voor de mooie collectie schilderijen en sculpturen. Zie voor meer informatie www.swaensteyn.nl

Over Huygens’ Hofwijck
Constantijn Huygens sticht zijn beroemde buitenplaats in 1641. Hij is zelf verantwoordelijk voor het unieke ontwerp van de buitenplaats in de vorm van een menselijk lichaam. Constantijn laat zich hierbij inspireren door Vitruvius, de Romeinse architect uit de Oudheid. Zijn zoon Christiaan Huygens, de grootste wetenschapper die ons land heeft gekend, woont en werkt de laatste zeven jaar van zijn leven op Hofwijck. Zie voor meer informatie www.hofwijck.nl

Noot voor de redactie:
Afbeeldingen kunt u rechtenvrij plaatsen onder naamsvermelding van fotograaf Charles Groeneveld (kerststal) of Susan Witte (Kerstversiering).  Voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Karlien Ritter, Hoofd Museale Zaken van Museum Swaensteyn en Huygens’ Hofwijck tel: 070-386 1673 of via karlien.ritter@swaensteyn.nl

Persbericht, Voorburg, 2 december 2018