Hubert Bekman

Home > Hubert Bekman

Hubert Bekman

Pelikanen, 1933

Weinig werken in de collectie van dit museum hebben zo’n intrigerende uitstraling als deze voorstelling met pelikanen. Hubert Bekman maakte het schilderij in 1933, toen hij nog een beginnende kunstenaar was. De en-profil weergegeven pelikanen, de klassiek aandoende architectuur op de achtergrond en de bleekblauwe streep lucht met wolken hebben op de beschouwer gemakkelijk een vervreemdend effect. Bekman was een kunstenaar die zijn hele leven actief was in Voorburg. Twee jonge kunstliefhebbers die later beroemd zouden worden, Frits Becht en Wim Beeren, richtten in 1951 in Voorburg de artistieke werkgroep De Nieuwe Ploeg op. Onder deze naam brachten ze kunstenaars bij elkaar die vernieuwend en vooruitstrevend waren en vaak in niet-traditionele materialen werkten. De kunstenaars moesten ook, zoals Becht het formuleerde, ‘luisteren naar hun innerlijke stem en zich niet richten naar wat het publiek wil’. De eerste tentoonstelling van de groep was gewijd aan werk van de kunstenaars Wim Beuning en Hubert Bekman.

Bekman was een van de oudere leden van de beweging. Hij voltooide zijn opleiding aan de Koninklijke Academie in Den Haag in 1921. Tot 1940 schilderde hij in kubistisch-expressionistische trant. Na de oorlog legde hij zich ook toe op het vervaardigen van houtsculpturen, eerst figuratief, later abstracter. Hij liet zich daarbij inspireren door Indiaanse volkskunst. De vergelijking met totempalen is vaak gemaakt.

Bekman was een begaafd graficus. Daarin ligt ook de link met zijn werkzame leven, hij was lange tijd ontwerper bij de Esthetische Dienst van de PTT. Gedurende zijn gehele kunstenaarsloopbaan exposeerde hij regelmatig in musea en galeries.

De kleinkinderen van Hubert Bekman, Robert en Gabriella Bekman, benaderden in januari 2014 het museum met het genereuze aanbod een vrije keuze te doen uit de collectie van hun grootvader. Zij schonken het museum tevens een groot deel van het artistieke archief. Gewoonlijk treft u daarom in de opstelling een of meer werken van Bekman aan.