Het bombardement op het Bezuidenhout, gezien vanuit Voorburg

Vriend worden

Huygens' Swaensteyn kan niet zonder de ondersteuning van vrienden en daarom word je als vriend met open armen ontvangen.

Home > Het bombardement op het Bezuidenhout, gezien vanuit Voorburg

Het bombardement op het Bezuidenhout, gezien vanuit Voorburg

Het bombardement op het Bezuidenhout, gezien vanuit Voorburg

In Museum Swaensteyn is in de zomer van 2020 de tentoonstelling te zien over de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog in en nabij Voorburg. Daarbij wordt specifiek ingegaan op het bombardement op het Bezuidenhout op 3 maart 1945 en de bevrijding kort daarna.

 Film: Ab Smit, Midvliet TV
 

Het bombardement op 3 maart 1945

Tussen 1941 en 1943 bouwde het Duitse leger de Atlantikwall, een kilometerslange verdedigingslinie. De Atlantikwall reikte tot aan het Haagse Bos, waarvandaan de Duitsers hun V2-raketten naar Engeland schoten. Op 3 maart 1945 wilden de geallieerden deze raketten uitschakelen met een groots bombardement. Door een fout werd echter niet het bos, maar een groot deel van de wijk Bezuidenhout verwoest. Honderden mensen kwamen om of raakten gewond en tuinduizenden verloren hun huis. Velen sloegen na het bombardement op de vlucht. Via het spoorviaduct en de Laan van Nieuw Oost Indië konden ze Voorburg bereiken.

De bevrijding

Op 8 mei 1945 reden de Canadezen Leidschendam en Voorburg binnen en werd ook hier de bevrijding uitbundig gevierd. Aan de hand van persoonlijke verhalen, herinneringen en objecten worden de laatste oorlogsmaanden en de daaropvolgende bevrijding in Voorburg en Leidschendam in beeld gebracht.  

17 juli t/m 30 augustus

Deze tentoonstelling is in samenwerking met Stichting 3 maart '45 samengesteld.