Guido Sprenkels Maskers

Iconen langs de Vliet

Iconen langs de Vliet

Home > Guido Sprenkels Maskers

Guido Sprenkels Maskers

De installatie Maskers van Guido Sprenkels geeft een andere kijk op de bronzen beelden in de tentoonstelling in Museum Swaensteyn. Door de corona crisis is het museum, net als alle andere musea in Nederland, tijdelijk gesloten. Een rondje door de tentoonstellingszaal is daarom niet mogelijk, maar t/m zondag 10 mei is de installatie Maskers vanaf de Herenstraat te bekijken. De tentoonstellingszaal wordt hierdoor als het ware een kijkdoos waarin de beelden staan opgesteld. Enkele beelden zijn door Sprenkels voorzien van mondkapjes.

In deze tijd staan mondkapjes symbool voor de beschermende maatregelen die rond de corona-crisis zijn genomen. Die bescherming heeft ook een prijs. Vooral de beperking van vrijheden en van fysiek contact met dierbaren drukken zwaar op ons. Sprenkels: ‘Mondkapjes zijn niet alleen een symbool van bescherming, maar ook van onbenaderbaarheid en afstand. Daarom heb ik enkele van mijn beelden die nu in het museum staan van dit symbool voorzien. Ook zij kunnen niet bezocht en niet aangeraakt worden.’

Guido Sprenkels creëert figuratieve sculpturen in brons. De beelden van Sprenkels zijn niet gestileerd, maar juist rijk aan vorm. Anatomie speelt een belangrijke rol en vaak wordt deze in meerdere of mindere mate overdreven. De stijl van de beelden varieert van realistisch tot expressief, waarbij torso’s en andere fragmenten van het lichaam veelvoorkomende onderwerpen zijn. Sprenkels studeerde aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en ontving in 2000 de Albert Termote prijs voor zijn werk.

De installatie Maskers in Museum Swaensteyn is t/m zondag 10 mei te zien vanaf de Herenstraat 97. (de gebruikte kapjes zijn ongeschikt voor medisch gebruik)

Noot voor redacties: Neem voor meer informatie contact op met Karlien Ritter, Hoofd Museale Zaken, 06 187 198 09 of via e-mail: karlien.ritter@swaensteyn.nl of met Femke Overdijk, conservator, via e-mail: femke.overdijk@swaensteyn.nl

Persbericht, Voorburg, 1 mei 2020