Guido Sprenkels

Guido Sprenkels Maskers

De installatie Maskers van Guido Sprenkels geeft een andere kijk op de bronzen beelden in de tentoonstelling in Museum S

Home > Guido Sprenkels

Guido Sprenkels

Guido Sprenkels (1959)
18 januari t/m 7 juni 2020

De Voorburgse beeldhouwer Guido Sprenkels creëert figuratieve sculpturen in brons. Het menselijk lichaam (en soms het dierlijke) vormt de inspiratiebron voor zijn werk. Elk beeld dat Sprenkels maakt, wordt eerst geboetseerd in klei of in boetseerwas. Nadat er een mal is gemaakt wordt het beeld in brons gegoten. Sprenkels voltooit elk werk zelf, waardoor het maken van de beelden een tijdrovend, ambachtelijk en ook kostbaar proces is.

De beelden van Sprenkels zijn niet gestileerd, maar juist rijk aan vorm. Anatomie speelt een belangrijke rol en vaak wordt deze in meerdere of mindere mate overdreven. Vooral bij de expressieve beelden, waar grove stukken klei of was zijn gebruikt. Sprenkels zoekt naar een bepaalde spanning tussen de realiteit en organisch sprekende vormen. Zijn stijl varieert van realistisch tot expressief, waarbij torso’s en andere fragmenten van het lichaam veelvoorkomende onderwerpen zijn.

De portretkoppen van Sprenkels, die vaak in opdracht worden gemaakt, tonen de geportretteerde met veel karakter. Belangrijke werken zijn de portretkoppen van Koning Willem Alexander, gemaakt naar aanleiding van de kroning in 2013, en het beeld van Johan Cruijff, dat in 2019 werd onthuld in de Johan Cruijff ArenA. Beelden van Sprenkels zijn ook in de openbare ruimte te vinden, zoals onder andere Atlas (2002) in de Herenstraat in Voorburg.

Sprenkels studeerde aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en ontving in 2000 de Albert Termote prijs voor zijn werk. Naast zijn opdrachten voor tuinbeelden, bronzen portretten en kleinplastiek maakt Sprenkels ook veel vrij werk. Deze tentoonstelling laat niet alleen een overzicht van zijn beelden zien, maar geeft ook een kijkje in de werkwijze van deze beeldhouwer.

In verband met het Corona virus is er een speciale toevoeging aan de tentoonstelling: Maskers