Deel uw persoonolijke herinneringen aan de bevrijding

Het bombardement op het Bezuidenhout, gezien vanuit Voorburg

Het bombardement op het Bezuidenhout, gezien vanuit Voorburg

Home > Deel uw persoonolijke herinneringen aan de bevrijding
18 april
18 april

Deel uw persoonolijke herinneringen aan de bevrijding

GEANNULEERD - Inloopmiddag: Deel persoonlijke herinneringen aan de bevrijding

Helaas hebben we besloten de activiteit te annuleren i.v.m. het Coronavirus.


In Museum Swaensteyn tonen we vanaf 1 mei een tentoonstelling over de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog in en nabij Voorburg. Daarbij wordt specifiek ingegaan op de bevrijding in mei 1945. Voor deze tentoonstellingen zijn wij op zoek naar mensen die hun herinneringen en persoonlijke verhalen willen komen vertellen. Van 14:00 tot 15:00 uur leggen wij uw herinneringen vast voor de tentoonstelling. Heeft u verhalen die u met ons wilt delen of bijzondere objecten die herinneren aan mei 1945? Kom dan bij ons langs tijdens de Erfgoeddag op zaterdag 18 april in Museum Swaensteyn, Herenstraat 101 Voorburg, en vertel uw verhaal!

Erfgoeddag ‘Vrijheid aan de Vliet’ zaterdag 18 april 2020
Dit jaar is het precies 75 jaar geleden dat Leidschendam-Voorburg bevrijd werd. Uiteraard groot feest in onze gemeente, de vlag ging uit. Het thema van de Erfgoeddag op zaterdag 18 april is dan ook ‘Vrijheid aan de Vliet’. U kunt met een authentieke bus (gratis) langs molens, musea, monumenten en parken om kennis te maken met ons prachtige erfgoed. Ook kunt u meevaren met de Ooievaart! Onze molens, onze musea, de lokale kerken: alle Erfgoedpartners openen hun deuren en hebben een speciaal programma vol activiteiten rondom het thema jaar 75 jaar Vrijheid.

Tentoonstelling 1 mei t/m 14 juni 2020
‘Het bombardement op het Bezuidenhout, gezien vanuit Voorburg’

In Museum Swaensteyn is van 1 mei t/m 14 juni 2020 de tentoonstelling te zien over de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog in en nabij Voorburg. Daarbij wordt specifiek ingegaan op het bombardement op het Bezuidenhout op 3 maart 1945 en de bevrijding kort daarna.

Het bombardement op 3 maart 1945
Tussen 1941 en 1943 bouwde het Duitse leger de Atlantikwall, een kilometerslange verdedigingslinie. De Atlantikwall reikte tot aan het Haagse Bos, waarvandaan de Duitsers hun V2-raketten naar Engeland schoten. Op 3 maart 1945 wilden de geallieerden deze raketten uitschakelen met een groots bombardement. Door een fout werd echter niet het bos, maar een groot deel van de wijk Bezuidenhout verwoest. Honderden mensen kwamen om of raakten gewond en tuinduizenden verloren hun huis. Velen sloegen na het bombardement op de vlucht. Via het spoorviaduct en de Laan van Nieuw Oost Indië konden ze Voorburg bereiken.

De bevrijding
Op 8 mei 1945 reden de Canadezen Leidschendam en Voorburg binnen en werd ook hier de bevrijding uitbundig gevierd. Aan de hand van persoonlijke verhalen, herinneringen en objecten worden de laatste oorlogsmaanden en de daaropvolgende bevrijding in Voorburg en Leidschendam in beeld gebracht.