Cursussen Kunstgeschiedenis van start

Vriend worden

Huygens' Swaensteyn kan niet zonder de ondersteuning van vrienden en daarom word je als vriend met open armen ontvangen.

Home > Cursussen Kunstgeschiedenis van start

Cursussen Kunstgeschiedenis van start

Vanaf 25 september starten de cursussen kunstgeschiedenis: Kunst van Renaissance en Maniërisme en Capita Selecta 1945-2000, gegeven door docente Dr. Saskia Gras.

Kunst van Renaissance en Maniërisme:

Dit is het derde deel uit de chronologische serie, maar ook heel goed apart te volgen. De cursus bestaat uit tien bijeenkomsten.

De ‘Wedergeboorte van de Oudheid’ begon in Italië; u krijgt in deze cursus een schitterend beeld van alle hoogtepunten uit de Italiaanse 15e en 16e eeuw.

Prachtige beelden, fresco’s en gebouwen uit Florence, Padua, Mantua, Arezzo, Rome en Venetië; en natuurlijk de grootse werken van Michelangelo, Rafaël en da Vinci komen tot leven. Vervolgens zien we hoe deze invloedrijke stijl zich ten Noorden van de Alpen verspreidde. De schilderkunst van Dürer, Holbein en Lucas van Leyden laten dat zien. Turbulente tijden: de Stellingen van Luther en de ideeën van Calvijn en de daaropvolgende Beeldenstorm bepaalden de kunstgeschiedenis van de Lage Landen. Dat zien we bijvoorbeeld aan het werk van graveur en schilder Pieter Brueghel en kunstenaars als Jan van Scorel en Maarten van Heemskerck.  De typische Renaissance-bouwkunst in onze contreien, met de trapgeveltjes, wordt niet overgeslagen.

De cursus vindt plaats op dinsdagmiddagen van 12.30 tot 14.15 uur.

 

Capita Selecta 1945-2000:

Deze cursus bestaat uit acht bijeenkomsten. Elke les beslaat een apart, afgerond onderwerp . U krijgt een diepgaand beeld van kunst en samenleving uit de naoorlogse periode. Een rijk scala van bijzondere thema’s:

Giacometti en het existentialisme; de Haagse kunstenaars Ouborg, Nanninga en Hussem (het Haagse antwoord op Cobra); The New York School (denk aan Rothko, De Kooning); David Hockney en Pop Art; Christo en de conceptuelen; het Nieuwe Schilderen (Kiefer, Baselitz, Rob Scholte); de Young British Artists zoals Damien Hirst en Tracey Emin; en ten slotte een muzikale afsluiting met beeld en geluid: Minimal Music, met Steve Reich en John Cage.

Deze cursus vindt plaats op dinsdagochtenden van 10.00 tot 11.45 uur.

 

Op de website van Saskia Gras is alle informatie terug te vinden: www.wijzerinkunstgeschiedenis.nl.

Aanmelding: saskiagras@hccnet.nl of  070 - 4481054 (eventueel antwoordapparaat inspreken).