Corona in LV

ArtiBrak

Tentoonstelling Metamorfose door kunstenaars ArtiBrak

Home > Corona in LV

Corona in LV

CORONAinLV
14 augustus t/m 19 september

Het coronavirus beheerst wereldwijd ons dagelijkse leven. De gevolgen bleken heftig, zowel in sociaal, medisch als economisch opzicht, zo ook in de gemeente Leidschendam-Voorburg. Om dit nooit meer te vergeten werd in opdracht van de gemeente een zogenaamd tijdsdocument samengesteld waarin de crisis in beeld werd gebracht.

Het uitbreken van de coronacrisis in maart 2020 werd door velen ervaren als een schok. Ten tijde van de intelligente lockdown en de maatregelen die volgden, waren de gevolgen dan ook heel zichtbaar. De uitgestorven straten, de gesloten winkels en restaurants, het openbaar vervoer dat slechts door een enkeling werd benut: de crisis was uitermate voelbaar. Dit was ook achter de voordeuren het geval, met schoolgaande kinderen die ineens thuis onderwijs dienden te krijgen en bezoekjes aan ouders en grootouders die ‘verboden’ waren. En met name voor onze stadgenoten in de frontlinie, degenen die ziek werden en hun verzorgers.

Het tijdsdocument CORONAinLV was een initiatief van de gemeenteraadsleden Frank Rozenberg en Diederik Visser. Zij kregen voor dit voorstel de steun van de voltallige gemeenteraad. Om het document samen te stellen, werd een uitvraag gedaan aan lokale zzp’ers, waarin werd gevraagd de diversiteit van de crisis in beeld te brengen. Drie fotografen, een filmer en twee lokale omroepen werden geselecteerd om het tijdsdocument vorm te geven.  

De drie deelnemende fotografen maakten ieder een veelzijdig, sfeervol fotografisch verslag. Hein Athmer legde het veranderende dagelijks leven vast met onder andere het kantoorleven, de uitvaartzorg en de horeca met take away. Hilbert Krane koos voor een dynamische fotoreportage van sportscholen en sportverenigingen en Michel Groen fotografeerde verlaten straten, vaccinatie- en testlocaties en de acute zorg op de IC van het HMC Westeinde.  

Filmer Ralph Schoonenboom maakte vier korte video’s met persoonlijke verhalen over de gevolgen van de maatregelen voor een lerares, een horecaondernemer, een muzikant en een uitvaartondernemer. Daarnaast hebben de lokale omroepen Midvliet TV en LV-TV elk een documentaire gemaakt waarin diverse reportages en interviews een indrukwekkende kijk geven op de afgelopen maanden. Het tijdsdocument CORONAinLV geeft een breed beeld van de impact die de coronacrisis in onze gemeente heeft gehad, en nog steeds heeft.