Apostelportretten

Vriend worden

Huygens' Swaensteyn kan niet zonder de ondersteuning van vrienden en daarom word je als vriend met open armen ontvangen.

Home > Apostelportretten

Apostelportretten

Na een jaar fondsenwerven is het Museum Swaensteyn in Voorburg gelukt vier prachtige schilderijen te verwerven uit de voormalige verzameling van prinses Marianne. Het gaat om een serie portretten van apostelen. Marianne, die zeer gelovig was, kocht de werken omstreeks 1851 in Rome. De werken stammen uit de zeventiende-eeuw en zijn door een anonieme kunstenaar geschilderd in de stijl van de Italiaanse schilder Caravaggio.
 

De portretten zijn geschilderd in krachtige kleuren en een sterke licht-donker werking. De vier apostelen zijn te herkennen aan de voorwerpen die zij bij zich hebben. Simon Zelotes en Johannes Thaddeus werden gedood met behulp van respectievelijk een zaag en een knots en hebben die werktuigen dan ook in hun hand. Mattheus houdt een boek en een ganzenveer vast als verwijzing naar het door hem geschreven evangelie. Jacobus de Meerdere is de patroonheilige van pelgrims, zijn graf bevindt zich in Santiago de Compostela. Zijn attribuut is de pelgrimsstaf. 

 

De apostel en evangelist Mattheus

De apostel Jacobus de Meerdere

De apostel Johannes Thaddeus

De apostel Simon Zelotes
Onbekende Italiaanse Caravaggist, eerste helft zeventiende eeuw

Niet gesigneerd, niet gedateerd

Olieverf op doek, ieder 74,5 x 57 cm
 

Prinses Marianne, de jongste dochter van koning Willem I, legde tijdens haar leven een omvangrijke kunstverzameling aan. Deze collectie bevond zich in haar Romeinse stadspaleisje, Villa Celimontana, in haar verblijven in Duitsland en Polen én in haar Voorburgse buitenplaats, Rusthof. Na haar dood is deze collectie verspreid geraakt. De werken bevinden zich tegenwoordig voornamelijk in musea in het buitenland. 
 

Het verhaal van Marianne is onderdeel van de permanente presentatie in Museum Swaensteyn. Het museum beschikt over unieke objecten van Marianne, maar kon tot dusverre niets tonen van haar activiteiten als kunstverzamelaar. Die lacune wordt door deze vier schilderijen uitstekend opgevuld. 
 

De apostelportretten zijn aangekocht van de Haagse kunsthandel Hoogsteder & Hoogsteder.

De aankoop kon worden gerealiseerd dankzij de steun van De Frans Mortelmans Stichting, de M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting en bijdragen van particulieren.