Activiteiten musea Erfgoeddag

Erfgoeddag Schatten van De Gouden Eeuw

Erfgoeddag op zaterdag 13 april 2019

Home > Activiteiten musea Erfgoeddag

Activiteiten musea Erfgoeddag

Activiteiten Museum Swaensteyn en Huygens’ Hofwijck tijdens Erfgoeddag: Schatten aan de Vliet

Het toeristisch seizoen in Leidschendam-Voorburg wordt op zaterdag 8 april feestelijk geopend. De partners van het Erfgoedpodium organiseren die dag voor de tweede keer de Erfgoeddag: Schatten aan de Vliet. Met het thema Uitvinden & Ontdekken is er een afwisselend programma voor jong en oud, zo ook in Museum Swaensteyn en op Huygens’ Hofwijck.

Activiteiten Museum Swaensteyn
Museum Swaensteyn opent haar deuren van 12.00-17.00 uur en is deze dag gratis te bezoeken. Bezoek de tentoonstelling De Zoetermeerse Meerpolder Tussen Kerktoren en woontoren en bekijk de prachtige beelden van Josephine Kortman in de presentatie Beeltenissen Bevroren in Brons. Om 13.15 uur zal historicus Kees van der Leer een lezing houden over Prinses Marianne en is zijn nieuwe boek ‘Marianne’ te koop in de museumwinkel. Kinderen kunnen zich tussen 13.00-15.00 uur gratis laten schminken, de speurtocht Terug naar de Romeinen volgen en het puzzelboekje van Prinses Marianne meekrijgen! Om 15.00 uur start de workshop Romeinen waarbij kinderen alles kunnen ontdekken over de inwoners van Forum Hadriani.

Activiteiten Huygens’ Hofwijck
In samenwerking met scouting Hubertus-Brandaan start de ochtend met een workshop over Prinses Marianne op Hofwijck. Onder de muziek van drumfanfare Forum Hadrani zal het “Mooi Voorburg” Monumentenschildje van Huygens’ Hofwijck onthuld worden door wethouder Frank Rozenberg. Aansluitend zal het door Stichting “Mooi Voorburg” gefinancierde sierhek worden overgedragen aan Peter van der Ploeg, directeur van Huygens’ Hofwijck. Op het voorplein van Hofwijck zal Kees van der Leer het eerste exemplaar van zijn boek ‘Marianne’ overhandigen aan wethouder Rozenberg onder toeziend oog van Prinses Marianne haarzelf.
Om 13.15 uur start de workshop Christiaan Huygens, waarbij kinderen de theorie van Christiaan ontdekken en met een vaartocht o.b.v. scouting Pius XII worden afgezet bij Houtzaagmolen de Salamander. Hier zal de workshop worden vervolgt en wordt de theorie in praktijk gebracht tijdens het houtsnijwerken. De gehele dag zijn er op Hofwijck doorlopende rondleidingen door huis en tuin én is er gratis toegang.

Programma en aanmelding
Geniet op 8 april van het brede aanbod van cultuur, erfgoed en watersport in onze mooie gemeente! Kijk voor het volledige programma op www.swaensteyn.nl of www.aandevliet.nl

Voor de workshops en de lezing kunt u zich aanmelden via informatie@erfgoedpodiumlv.nl


Noot voor de redactie

Over Huygens’ Hofwijck

Hofwijck is één van de belangrijkste monumenten uit onze Gouden Eeuw. Op Hofwijck beleeft u de Gouden Eeuw door de ogen van dichter, musicus en diplomaat Constantijn Huygens en zijn wereldberoemde zoon wetenschapper Christiaan Huygens, twee spilfiguren uit die tijd. De buitenplaats Hofwijck is in 1641 ontworpen en gesticht door Constantijn Huygens zelf. De tuin heeft een uniek ontwerp in de vorm van het menselijk lichaam. Christiaan Huygens, de grootste wetenschapper die ons land heeft gekend, woonde en werkte de laatste zeven jaar van zijn leven op Hofwijck. Zie voor meer informatie www.hofwijck.nl.

Over Museum Swaensteyn
Museum Swaensteyn is hét huis voor de kunst en cultuur aan de Vliet. Het museum is gevestigd in het Notarishuis in de Herenstraat, een van de oudste gebouwen in het aantrekkelijke en historische Huygenskwartier in Voorburg. Het museum presenteert tijdelijke tentoonstellingen én een permanente opstelling. Daarin is aandacht voor de Romeinen en Forum Hadriani, voor  het bijzondere leven van Prinses Marianne en voor de mooie collectie schilderijen en sculpturen. Zie voor meer informatie www.swaensteyn.nl

Over het Erfgoedpodium
Het Erfgoedpodium is in 2015 opgericht op initiatief van Museum Swaensteyn en de gemeente Leidschendam-Voorburg. Alle stichtingen en verenigingen die actief zijn op het gebied van erfgoed, geschiedenis en cultuur in onze gemeente zijn hierin verenigd. Deelnemers aan het Erfgoedpodium zijn: Houtzaagmolen De Salamander, Molen De Vlieger, Erfgoed Leidschendam, Stichting ‘Mooi Voorburg’, Historische Vereniging Voorburg, Bibliotheek aan de Vliet, Huygens’ Hofwijck, Museum Swaensteyn, Gemeentearchief Leidschendam-Voorburg, Stichting Open Monumentendag Leidschendam-Voorburg, Archeologische Werkgroep Leidschendam-Voorburg, Oude Kerk Voorburg, Gemeente Leidschendam-Voorburg, Stichting Vrienden van het Carillon te Voorburg, Begraafplaats Wilsveen, Stichting Hoekenburg, Stompwijkse Paardendagen en Boerderij Essesteijn.

Meer informatie
Voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Karlien Ritter tel: 070 386 1673 of via karlien.ritter@swaensteyn.nl. Bijgevoegde foto’s kunt u rechtenvrij plaatsen ovv de naam van de fotograaf: Charles Groeneveld.

 

Voorburg, 28 maart 2017