Verwacht

Home > Wat is er te zien? > Verwacht

Verwacht

Tentoonstellingsprogramma Museum Swaensteyn 2017

Tussen kerktoren en woontoren. 400 Jaar Zoetermeerse Meerpolder
Zaterdag 18 februari wordt de spits afgebeten met een tentoonstelling over een van de oudste Nederlandse polders, de Meerpolder. Een polder die Leidschendam-Voorburg deelt met Zoetermeer. In de tentoonstelling wordt het ontstaan en de geschiedenis van de polder belicht. Ook is er aandacht voor het huidige gebruik en voor de bewoners. De tentoonstelling vormt de afsluiting van een jaar waarin, met steun van de gemeenten Zoetermeer en Leidschendam-Voorburg, het 400-jarige jubileum van de Meerpolder werd gevierd.

Beeltenissen Bevroren in Brons
De Voorburgse kunstenares Josephine Kortman heeft een uitgebreid oeuvre opgebouwd met veelzijdig werk. De tentoonstelling toont een selectie van haar bronzen sculpturen. In haar werk komt een voorliefde voor boetseren en beeldhouwen naar voren. Haar bronzen beelden  kenmerken zich door realisme en beweging. In haar sculpturen vangt Kortman een bepaald moment en houdt dat vast.

Voorburg met Verve
In april is het de beurt aan de Voorburgse kunstenaar Rik van Iperen. In een reeks van zeventien stadsgezichten op kloek formaat toont hij hoe mooi Voorburg kan zijn wanneer je uitsluitend de bebouwing weergeeft, verscholen in het groen, en moderne zaken als auto’s en verkeersborden weglaat. Een tentoonstelling waar je dromerig van wordt.

Zomertentoonstellingen Een Haags duo en Voorburg sculptuur
Museum Swaensteyn presenteert in de periode juni-september twee zomertentoonstellingen. In aansluiting op de succesvolle presentatie over de aquarelschilder Herman Bogman, is het nu de beurt aan twee van zijn tijdgenoten: de aquarellisten Piet van Boxel (1912-2001) en Rudolf de Bruyn Ouboter (1894-1983). Van 10 juni t/m 1 oktober worden een groot aantal aquareltekeningen getoond afkomstig uit de collectie van de Haagse verzamelaar Fred Klomp. De tweede zomertentoonstelling, Voorburg sculptuur, is gewijd aan de Voorburgse beeldhouwkunst. De omvangrijke collectie sculpturen van het museum zal voor het eerst in haar geheel worden getoond, aangevuld met bruiklenen en een aantal recente schenkingen.

3x Zicht op zien Eric Schneider, Stéphanie Knage & Pan Sok
De acteur Eric Schneider is bekend van zijn onvergetelijke rollen bij Toneelgroep De Appel, Publiekstheater, het Nationale Toneel en vele andere ensembles. Ook speelde hij in films en televisieseries rollen die je lang bijblijven. Dat Eric Schneider ook al lange tijd beeldend kunstenaar is, is minder bekend. Museum Swaensteyn toont nu een ruime keuze uit zijn oeuvre aan  pentekeningen. De tentoonstelling heeft de vorm van een drieluik, waarin het werk van Schneider wordt omkaderd door geschilderde ‘Metamorphosen’ van Stephanie Knage en de inmiddels welhaast klassieke zwart-wit foto’s die Pan Sok door de jaren heen maakte van toneelvoorstellingen. Vanaf oktober.

Kersttentoonstelling
Het jaar wordt afgesloten door de kersttentoonstelling met kerststallen uit particuliere collecties en uit de verzameling van Broeder Frans van het Stadsklooster in Den Haag. De kerststallen komen uit verschillende landen van over de hele wereld, zijn erfstukken of zijn zelf gemaakt. Het kerstverhaal, de iconografie en de geschiedenis van de kerststal staan centraal, naast de verhalen van de verzamelaars en hun verzameling kerststallen. De tentoonstelling, die ook op Huygens’ Hofwijck te zien zal zijn, zullen bijzondere kerststallen te zien zijn, daarnaast is het museum omgetoverd in kerstsfeer. Op Hofwijck zal het verhaal van 'De ster van Bethlehem' centraal staan en huis en tuin zullen ook in kerstsfeer worden omgetoverd.

De Gouden Eeuw van de Vliet
In 2018 organiseert Museum Swaensteyn twee grote tentoonstellingen in samenwerking met Huygens’ Hofwijck. De eerste daarvan is gewijd aan de Vliet. In deze tentoonstelling zal met bijzondere, soms nooit eerder getoonde bruiklenen de waterweg worden belicht die van oudsher Voorburg, Leidschendam en Stompwijk met elkaar verbind.

Al deze tentoonstellingen zullen worden begeleid door een randprogrammering.