Bevroren in Brons

Home > Wat is er te zien? > Actueel > Bevroren in Brons

Bevroren in Brons

Beeltenissen Bevroren in Brons
11 maart t/m 15 april 2017

De Voorburgse kunstenares Josephine Kortman heeft een uitgebreid oeuvre opgebouwd met veelzijdig werk. De tentoonstelling toont een selectie van haar bronzen sculpturen. Kortman volgde haar opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Ze kreeg schilder- en beeldhouwlessen van de eveneens Voorburgse kunstenaars Frans Kokshoorn en Josine Croin, kende Albert Termote en werkte samen met Marian Gobius.

In haar werk komt een voorliefde voor boetseren en beeldhouwen naar voren. Haar bronzen beelden  kenmerken zich door realisme en beweging. In haar sculpturen vangt Kortman een bepaald moment en houdt dat vast. Ze zoekt haar inspiratie in dagelijkse zaken en opmerkelijke gebeurtenissen. Haar portretten tonen niet alleen een goede gelijkenis met de geportretteerde, maar geven ook een blik op het innerlijk, de persoon zelf.

Eén van haar belangrijkste opdrachten kreeg ze van het bisdom Rotterdam, een portretbuste van de karmeliet Titus Brandsma. Ook het Mariabeeld dat zij voor de Martinusparochie maakte en het beeld Onze Lieve Vrouwe van de Mantel zijn bijzonder en vormen een belangrijk deel van haar oeuvre. De beelden zijn speciaal voor deze tentoonstelling aan het museum in bruikleen gegeven.