3x Zicht op Zien

Donateur worden

Museum Swaensteyn kan niet zonder de ondersteuning van donateurs en daarom wordt u als donateur met open armen ontvangen.

Home > Wat is er te zien? > Actueel > 3x Zicht op Zien

3x Zicht op Zien

7 oktober t/m 3 december

In Museum Swaensteyn staat in het najaar de tentoonstelling 3x Zicht op Zien centraal. Dit drieluik toont een gedeelte van de zwart-wit foto’s van theaterfotograaf Pan Sok, de gedetailleerde pentekeningen van acteur Eric Schneider en de expressieve schilderijen van beeldend kunstenaar Stephanie Knage. Knage begon als grafisch ontwerper, hetgeen is terug te vinden in haar grafiek, en wijdde zich pas later in haar leven aan het schilderen.

Eric Schneider is o.a. bekend van zijn onvergetelijke rollen bij diverse gezelschappen en vrije producties, waaronder Toneelgroep De Appel in Den Haag en het Publiekstheater. Naast acteren heeft Schneider altijd een passie gehad voor tekenen. In zijn pentekeningen, die vaak ‘en plein air’ worden vervaardigd, geeft hij met veel detail de natuurlijke omgeving weer. Deze tekeningen vormen een krachtig contrast met de geschilderde Metamorfosen van Stephanie Knage. Zij vangt in haar werk een ogenblik van beweging, een momentopname uit de verhalen van Ovidius.

Deze expressie komt ook terug in de vele foto’s die Pan Sok door de jaren heen maakte van Toneelgroep De Appel. Zijn werk kan wellicht het best omschreven worden met de woorden ruimte, emotie en beweging. Oftewel: gestolde energie. Uit zijn veelomvattende oeuvre heeft hij alleen gekozen voor Toneelgroep de Appel, aangezien dit gezelschap door stopzetting van subsidie ophield te bestaan. Met zijn foto’s toont Pan Sok een ‘hap uit de Appel’. De selectie foto’s geeft een kijkje in een baanbrekende en destijds vernieuwende wereld van toneel waar alles kon en alles mocht.