Tentoonstellingen 2017

Vriend worden

Museum Swaensteyn kan niet zonder de ondersteuning van vrienden en daarom wordt u als vriend met open armen ontvangen.

Home > Tentoonstellingen 2017

Tentoonstellingen 2017

Voor het eerst biedt Museum Swaensteyn in 2017 een doorlopend programma aan tijdelijke tentoonstellingen. Het is een gevarieerd aanbod, waarin zowel de kunstliefhebber als de meer historisch geïnteresseerde iets van zijn of haar smaak zal kunnen vinden.

Tussen kerktoren en woontoren. 400 Jaar Zoetermeerse Meerpolder
Medio februari wordt de spits afgebeten met een tentoonstelling over een van de oudste Nederlandse polders, de Meerpolder. Een polder die Leidschendam-Voorburg deelt met Zoetermeer. In de tentoonstelling wordt het ontstaan en de geschiedenis van de polder belicht. Ook is er aandacht voor het huidige gebruik en voor de bewoners. De tentoonstelling vormt de afsluiting van een jaar waarin, met steun van de gemeenten Zoetermeer en Leidschendam-Voorburg, het 400-jarige jubileum van de Meerpolder werd gevierd.

Voorburg in Verve
In april is het de beurt aan de Voorburgse kunstenaar Rik van Iperen. In een reeks van vijftien stadsgezichten op kloek formaat toont hij hoe mooi Voorburg kan zijn wanneer je uitsluitend de bebouwing weergeeft, verscholen in het groen, en moderne zaken als auto’s en verkeersborden weglaat. Een tentoonstelling waar je dromerig van wordt.

Zomertentoonstellingen
Museum Swaensteyn presenteert in de periode juni-september twee zomertentoonstellingen. In aansluiting op de succesvolle recente presentatie over de aquarelschilder Herman Bogman is het nu de beurt aan drie van zijn tijdgenoten. Ook deze werken zijn weer afkomstig uit de collectie van de Haagse verzamelaar Fred Klomp. De tweede zomertentoonstelling is gewijd aan de Voorburgse beeldhouwkunst. De omvangrijke collectie sculpturen van het museum zal voor het eerst in haar geheel worden getoond, aangevuld met bruiklenen en een aantal recente schenkingen.

Drieluik Eric Schneider, Stéphanie Knage & Pan Sok
De acteur Eric Schneider is bekend van zijn onvergetelijke rollen bij Toneelgroep De Appel, Publiekstheater, het Nationale Toneel en vele andere ensembles. Ook speelde hij in films en televisieseries rollen die je lang bijblijven. Dat Eric Schneider ook al lange tijd beeldend kunstenaar is, is minder bekend. Museum Swaensteyn toont nu een ruime keuze uit zijn oeuvre aan  pentekeningen. De tentoonstelling heeft de vorm van een drieluik, waarin het werk van Schneider wordt omkaderd door geschilderde ‘Metamorphosen’ van Stephanie Knage en de inmiddels welhaast klassieke zwart-wit foto’s die Pan Sok door de jaren heen maakte van toneelvoorstellingen. Vanaf oktober.

Kersttentoonstelling
Het jaar wordt afgesloten door een tentoonstelling van antieke kerststallen. In de tentoonstelling, die ook op Huygens’ Hofwijck te zien zal zijn, zullen bijzondere kerststallen uit een particuliere collectie te zien zijn, naast museale bruiklenen.

De Gouden Eeuw van de Vliet
In 2018 organiseert Museum Swaensteyn twee grote tentoonstellingen in samenwerking met Huygens’ Hofwijck. De eerste daarvan is gewijd aan de Vliet. In deze tentoonstelling zal met bijzondere, soms nooit eerder getoonde bruiklenen de waterweg worden belicht die van oudsher Voorburg, Leidschendam en Stompwijk met elkaar verbind. Vanaf februari 2018.

Al deze tentoonstellingen zullen worden begeleid door een randprogrammering.

Over Museum Swaensteyn

Museum Swaensteyn is hét huis voor de kunst en cultuur aan de Vliet. Het museum is gevestigd in het Notarishuis in de Herenstraat, een van de oudste gebouwen in het aantrekkelijke en historische Huygenskwartier in Voorburg. Het museum presenteert tijdelijke tentoonstellingen én een permanente opstelling. Daarin is aandacht voor de Romeinen en Forum Hadriani, voor  het bijzondere leven van Prinses Marianne en voor de mooie collectie schilderijen en sculpturen. Zie voor meer informatie www.swaensteyn.nl

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Peter van der Ploeg, directeur (06 4861 1147) of Karlien Ritter, hoofd museale zaken (070-386 1673) of via peter.vanderploeg@swaensteyn.nl of karlien.ritter@swaensteyn.nl

 

16 januari 2017, Voorburg