Tentoonstelling Beeltenissen Bevroren in Brons

Vriend worden

Museum Swaensteyn kan niet zonder de ondersteuning van vrienden en daarom wordt u als vriend met open armen ontvangen.

Home > Tentoonstelling Beeltenissen Bevroren in Brons

Tentoonstelling Beeltenissen Bevroren in Brons

Beeltenissen Bevroren in Brons

De Voorburgse kunstenares Josephine Kortman heeft een uitgebreid oeuvre opgebouwd met veelzijdig werk. De tentoonstelling Beeltenissen Bevroren in Brons toont een selectie van haar bronzen sculpturen en is te zien van 11 maart t/m 15 april 2017. Gregor Rensen zal de tentoonstelling op zaterdag 11 maart openen.

Kortman volgde haar opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Ze kreeg schilder- en beeldhouwlessen van de eveneens Voorburgse kunstenaars Frans Kokshoorn en Josine Croin, kende Albert Termote en werkte samen met Marian Gobius. De beelden van Kortman kenmerken zich door realisme en beweging. In haar sculpturen vangt ze een bepaald moment en houdt dat vast. Kortman zoekt haar inspiratie in dagelijkse zaken en opmerkelijke gebeurtenissen. Haar portretten tonen niet alleen een goede gelijkenis met de geportretteerde, maar geven ook een blik op het innerlijk, de persoon zelf.

Eén van haar belangrijkste opdrachten kreeg ze van het bisdom Rotterdam, een portretbuste van de karmeliet Titus Brandsma (1881-1942). Brandsma verzette zich tegen het plaatsen van NSB advertenties in Rooms-Katholieke dagbladen. Hij werd opgepakt en naar concentratiekamp Dachau gebracht, waar hij op 26 juli 1942 stierf. Na zijn zaligverklaring in 1985 kreeg Kortman de opdracht om de portretbuste te vervaardigen. Het beeld kreeg een vaste plaats in de kerk van het Bedevaartsoord HH. Martelaren van Gorcum in Brielle. De treffende gelijkenis zorgde voor veel belangstelling. Het beeld werd meerdere malen gegoten en  is niet alleen in Brielle te zien, maar ook in o.a. de Friezenkerk in Rome.

Ook het Mariabeeld dat Kortman voor de Martinusparochie in Voorburg maakte en het beeld Onze Lieve Vrouwe van de Mantel zijn bijzonder en vormen een belangrijk deel van haar oeuvre. De beelden zijn speciaal voor deze tentoonstelling aan het museum in bruikleen gegeven.

Beeltenissen Bevroren in Brons is de eerste in een reeks kleine tentoonstellingen waarin Museum Swaensteyn  plaatselijke kunstenaars een podium biedt. Deze tentoonstellingen zullen enkele keren per jaar plaatsvinden en het museum is hiervoor op zoek naar kunstenaars uit Leidschendam-Voorburg en omgeving. Wij beoordelen op basis van kwaliteit. U kunt zich aanmelden via email (secretariaat@swaensteyn.nl) met foto’s van uw werk en een korte beschrijving. Wij nemen contact op als we geïnteresseerd zijn in uw werk.

Over Museum Swaensteyn

Museum Swaensteyn is hét huis voor de kunst en cultuur aan de Vliet. Het museum is gevestigd in het Notarishuis in de Herenstraat, een van de oudste gebouwen in het aantrekkelijke en historische Huygenskwartier in Voorburg. Het museum presenteert tijdelijke tentoonstellingen én een permanente opstelling. Daarin is aandacht voor de Romeinen en Forum Hadriani, voor  het bijzondere leven van Prinses Marianne en voor de mooie collectie schilderijen en sculpturen. Zie voor meer informatie www.swaensteyn.nl

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Noot voor de redactie:

Plaatsing foto beeld Zittende drieling onder vermelding van de naam van de fotograaf: Charles Groeneveld. Voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Karlien Ritter, hoofd museale zaken Museum Swaensteyn karlien.ritter@swaensteyn.nl of Femke Overdijk, conservator Museum Swaensteyn femke.overdijk@swaensteyn.nl (070-386 1673).

 


Voorburg, 6 maart 2017