Albert Termote

Home > Albert Termote

Albert Termote

Drie kerkbeelden

Deze drie monumentale beelden, gemaakt door Albert Termote, zijn door een gelukkige samenloop van omstandigheden in Museum Swaensteyn terecht gekomen. In december 2014 werd het museum benaderd door enkele parochianen van de kerk van het Heilige Sacrament, een katholieke kerk aan de Sportlaan in Den Haag. Die kerk was door het bisdom Rotterdam afgestoten en stond op de nominatie om te worden gesloopt, om plaats te maken voor luxe appartementen. De parochianen probeerden zoveel mogelijk kunstwerken uit de kerk te redden voordat de slopers aan het werk zouden gaan. Hun vraag aan Museum Swaensteyn was een eenvoudige: willen jullie deze drie beelden in de collectie opnemen, en daarmee voorkomen dat ze worden vernietigd? Op dat verzoek is het museum vanzelfsprekend ingegaan.  Museum Swaensteyn bezit een omvangrijke collectie kleiner werk van Termote, maar monumentale beelden van de meester ontbraken nog.

Albert Termote was een Belgische beeldhouwer die in de Eerste Wereldoorlog zijn land ontvluchtte en via Engeland in Nederland terechtkwam. In 1922 vestigde hij zich in Voorburg. Zijn atelier bevond zich in de Herenstraat, niet ver van het museum. De beeldhouwwerken van Termote kenmerken door eenvoud en ambachtelijkheid. Hij schuwde grote, monumentale werken niet, zoals het ruiterstandbeeld van de Romeinse veldheer Corbulo, dat in Voorburg staat, of het imposante beeld van keizer Karel de Grote te paard in Nijmegen.

Termote vervaardigde de beelden in 1926 en 1927. Het was zijn eerste opdracht voor kerkbeelden. De beelden tonen een Maria met kind, een Jozef met een wat ouder kind en de patroonheilige van de kerk van het Heilig Sacrament. Ze zijn met een verbluffende trefzekerheid uitgevoerd. U kunt dat goed zien wanneer u kijkt naar de fijne details, zoals bijvoorbeeld het haar en de snor van Jozef, of het kleed  van het Jezuskind dat voor hem staat.  Die details zijn in één keer en foutloos uit de harde steen gehouwen.

Wat deze beelden ook bijzonder maakt is de gestileerde vormgeving. In zijn latere werk kiest Termote vaak voor een grotere dramatiek, hier creëert hij vooral rust, passend bij de serene stilte van de kerk. Het is alsof hij zich, alweer in de figuur van Jozef, heeft laten inspireren door de lijnvoering van een Jan Toorop.

In 2018 werd een vierde kerkbeeld veilig gesteld, lees er hier mee over.